Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VOLBY 2021: Chci, aby mladí lidé neodcházeli z Vysočiny, říká lídr ANO Drahoslav Ryba

Už zanedlouho čekají naši zemi volby do Poslanecké sněmovny. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v našem regionu. Na Vysočině budou voliči moci vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. Dnes si můžete přečíst vizitku Drahoslava Ryby, krajské jedničky za hnutí ANO 2011 na Vysočině.

Profil lídra

Osmapadesátiletý Drahoslav Ryba je absolventem Vysoké školy báňské, obor Technika požární ochrany. Po studiu nastoupil v roce 1986 k profesionálním hasičům do Žďáru nad Sázavou. Působil ve funkci zástupce velitele Okresního útvaru Sboru požární ochrany Žďár nad Sázavou, a později se stal velitelem útvaru. V roce 1990 byl jmenován náčelníkem Okresní správy Sboru požární ochrany Žďár nad Sázavou a o pět let později byl jmenován ředitelem Hasičského záchranného sboru okresu Žďár nad Sázavou a okresním požárním radou.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. Voliči na Vysočině mohou vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. O přízeň voličů se bude ucházet 311 kandidátů. 

Od 1. ledna 2001, tj. ode dne vzniku Hasičského záchranného sboru České republiky, v novém organizačním uspořádání, se stal ředitelem Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. 

1. prosince 2011 se stal generálním ředitelem HZS ČR. Během svého působení na pozici generálního ředitele musel Drahoslav Ryba řešit řadu náročných zásahů, jakými byly povodně, větrné smršti, sesuvy půdy, zásah ve Vrběticích, tornádo na jihu Moravy nebo činnosti v rámci pandemie covid-19, které byly oproti běžným činnostem hasičů nestandardní. Ve funkci skončil na vlastní žádost k 18. červenci 2021, jelikož mu téměř uplynulo druhé pětileté funkční období a dle zákona nemohl ve funkci dále pokračovat. Následně začal zastávat pozici přidělence českých hasičů při českém zastupitelském úřadu v Bratislavě. Je ženatý, má dvě děti.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 je z pozice nestraníka lídrem hnutí ANO 2011 v Kraji Vysočina. Dvojkou na Vysočině je Monika Oborná, ze třetího místa kandiduje Martin Kukla.

Programové priority

Drahoslav Ryba podle svých slov celý život usiluje o to, aby naše země byla bezpečným místem pro život nás všech. „Takže jestli uspěji ve volbách, budu v této práci pokračovat. Konkrétně to znamená podporovat kvalitu a připravenost Integrovaného záchranného systému České republiky, jehož jednou ze základních složek jsou i hasiči,“ jmenuje Drahoslav Ryba první svou prioritu.

Hasič Ryba se také chce věnovat mladým lidem. „Chci, aby mladí lidé neodcházeli z Vysočiny, proto je pro mne důležitá podpora obcí při výstavbě bytů, občanské vybavenosti, dopravní dostupnosti i podpora regionálního podnikání,“ dodává Ryba.

Dalším bodem, který si podle něj zaslouží velkou pozornost, je kůrovcová kalamita, která v minulých letech zasáhla nejen náš kraj. „Vím, že na Vysočině bylo pokáceno nejvíce dřeva kvůli kůrovci, ale také, že na Vysočině bylo náhradou vysázeno nejvíce stromů oproti zbytku republiky. Přesto, z osobní zkušenosti vím, že je ještě hodně práce před všemi vlastníky lesů. Proto budu podporovat programy na řešení kůrovcové kalamity, zalesňovaní porostů a aktivity, které zajistí, aby co nejvíce vytěženého dřeva na Vysočině, bylo i na Vysočině zpracováno,“ dodává Ryba svou třetí programovou prioritu.

Profily dalších lídrů čtete TADY. 

Lídr hnutí ANO na Vysočině Drahoslav Ryba také zrekapituloval úspěchy svých spolustraníků v předcházejícím volebním období. Výčet úspěchů rozděluje do dvou rovin. „V obecné rovině to bylo zejména zvyšování platů. Učitelům se zvedl průměrný plat zcela zásadně, už je více než 45 tisíc korun. Stejně tak hasičům, policistům, ale i lidem ve zdravotnictví. Všude se dá mluvit o skokovém navýšení. O důchodech ani nemusím mluvit,“ říká Ryba.

V dalším volebním období by jeho spolustraníci měli také pokračovat v budování silnic a dálnic. „Díky projektům, které jsme konečně nastartovali, chceme do roku 2025 dostavět 294 kilometrů nových dálnic a obchvatů, na kterých se teď pracuje,“ doplňuje Ryba. Druhá rovina úspěchů se přímo dotýká hasičů. Podle Drahoslava Ryby se velmi dobře osvědčily dotační programy pro obce, respektive pro dobrovolné hasiče. „Celkem bylo za posledních 6 let pořízeno 2 130 dopravních automobilů a 177 cisternových automobilových stříkaček. Jen v Kraji Vysočina bylo pořízeno 321 kusů dopravních automobilů. Tyto dotační programy měly obrovský úspěch a bylo by třeba v této dotační politice pokračovat,“ zdůrazňuje Ryba.

„Kraj Vysočina je skvělý kraj. Kraj, ve kterém jsem se narodil, vyrůstal a stále žiji. Tento kraj si zaslouží a potřebuje péči a rozvoj. Pojďme tedy pro něj všichni pracovat. Pokud mi dáte svůj hlas a budu zvolen, budu prosazovat slušnou politiku, bez napadání a osočování. Ano, ve volbách jsme konkurenti, ale po nich bychom neměli být ve Sněmovně nepřátelé na život a na smrt, ale měli bychom spolu hovořit, hledat společná témata a kompromisy a nikdy nezapomínat, že jsme tu pro lidi. Protože o tom by politika měla být a musí být!"
                                                                   Drahoslav Ryba, lídr hnutí ANO v Kraji Vysočina

A co podle lídra ANO na Vysočině v Poslanecké sněmovně drhlo? V tomto bodě Drahoslav Ryba zmiňuje státní dluh související hlavně s covidovou pandemií. „V roce 2014 byl dluh české ekonomiky vůči hrubému domácímu produktu 41,1 %. Za vlády ANO se jej podařilo snížit až na úroveň 29 % v roce 2019 a směřovali jsme k vyrovnanému rozpočtu. Bohužel covid znamenal obrovské výdaje a přibrždění ekonomiky. Ostatně jako v téměř všech zemích. I tak jsme v roce 2020 měli tento dluh 36,9 %, což je méně než v roce 2014. Věřím, že jakmile se vyrovnáme s pandemií covid, tak se podaří i stabilizovat rozpočet a výrazně snižovat zadlužení země,“ věří Drahoslav Ryba a doplňuje, že ekonomiku je třeba obnovit podporou investic, a ne drastickými škrty, jak se to dělo v letech 2011 – 2013 za vlády ODS a TOP 09. „Velice dobře si pamatuji tuto dobu, kdy hasiči a policisté neměli ani na naftu a benzin a nebýt podpory ze strany krajů, tak nebyli schopni vykonávat své základní funkce, vyjíždět a pomáhat lidem,“ dodává Ryba.

Jak hnutí ANO u voličů nakonec uspěje, se dozvíme na začátku října. S jakým konkrétním výsledkem by byl Drahoslav Ryba spokojený? „Za volební úspěch budu považovat, pokud vyhrajeme volby,“ dodává závěrem vysočinský lídr hnutí ANO Drahoslav Ryba.

Volební program

Volební program hnutí ANO 2011 se opírá hlavně o zdravotnictví, které zmiňuje jako prioritní bod. „Vše začíná prevencí, jejíž podporu chceme v dalších letech posílit. Budeme pokračovat v tolik potřebné elektronizaci zdravotnictví, kterou jsme úspěšně začali s eReceptem. Jednou z klíčových priorit je podpora onkologie – dokončíme a zavedeme Národní onkologický plán, rozšíříme preventivní screeningové programy a investujeme do moderního zázemí pro léčbu a výzkum,“ slibuje voličům ANO 2011. V oblasti ekonomiky se hnutí zavazuje, že nebude prosazovat udržitelnost veřejných financí, snižovat schodek a zadlužení státního rozpočtu vůči HDP. „Nechceme zvyšovat daně, ale naopak pokračovat v jejich zjednodušení a rušení daňových výjimek,“ stojí dále v programu. Cílem hnutí ANO je, aby do roku 2025 byl průměrný starobní důchod 20 tisíc korun. V boji s kůrovcem se ANO zavazuje, že do roku 2025 vysadí 50 milionů stromků v lesích a 10 milionů listnáčů mimo les.

Celý program hnutí ANO 2011 je ke zhlédnutí ZDE.

Seznam uskupení, která na Vysočině podala kandidátní listinu pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

- Aliance národních sil
- Aliance pro budoucnost
- ANO 2011
- Česká strana sociálně demokratická
- Hnutí Prameny
- Komunistická strana Čech a Moravy
- Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)
- Moravané
- Moravské zemské hnutí
- Otevřeme Česko normálnímu životu
- PIRÁTI a STAROSTOVÉ (koalice - Česká pirátská strana a STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ)
- PŘÍSAHA – občanské hnutí Roberta Šlachty
- SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 (koalice - Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a TOP 09)
- Strana zelených
- Svoboda a přímá demokracie (SPD)
- Švýcarská demokracie (www.svycarska-demokracie.cz)
- Trikolora Svobodní Soukromníci
- Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou – najdete ji na webu www.urza.cz
- VOLNÝ blok

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drahoslav Ryba

Štítky volby, 2021, parlament, lídr, vizitka, medailonek, program, priority, Drahoslav Ryba, Kraj Vysočina, ANO 2011, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Hasičský záchranný sbor, Žďár nad Sázavou, Česko, požární ochrana, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Chci, aby mladí lidé neodcházeli z Vysočiny, říká lídr ANO Drahoslav Ryba | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.