Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Složení nového krajského zastupitelstva se už měnit nebude. Chybějící hlas pro Pro TOP Vysočinu soud nenašel

, aktualizováno 5. listopadu 2020, 18:11

Krajský soud v Brně dnes zamítl stížnost koalice Pro TOP Vysočinu na neplatnost volby kandidáta v říjnových volbách do krajského zastupitelstva Vysočiny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného na soudní úřední desce. Jak jsme již dříve informovali, koalici Pro TOP Vysočinu, kterou kromě TOP 09 tvoří také Klub angažovaných nestraníků, Třebíč Občanům! a Koruna Česká, chyběl po sečtení volebních hlasů pro zisk 2 mandátů jeden jediný hlas.

Koalice podle sčítání získala 7972 hlasů z celkového počtu 159 447 odevzdaných platných hlasů, tedy 4,99978 procenta. K překročení pětiprocentní hranice a k zisku dvou mandátů v krajském zastupitelstvu jí chyběl jeden hlas.

Brněnský krajský soud došel k závěru, že podaný návrh není důvodný a zamítl ho. Kasační stížnost není přípustná, uvedla předsedkyně senátu Zuzana Bystřická.

„Soud uznal naše namitky a skutečně velmi velké množství pochybení ve výsledcích našel. Řádově je to v okrscích, na které jsme poukázali, myslím, přes padesát špatně vyhodnocených hlasů. Bohužel pro nás se ten jeden nenašel," řekl na dotaz redakce Drbny Zdeněk Dvořák, lídr kandidátky Pro TOP Vysočinu. Doplnil, že novému zastupitelstvu přeje mnoho zdaru a sil při rozvoji Vysočiny. 

Soud měl na přezkoumání dvacet dní 

Žaloba byla podána v pátek 16. října prostřednictvím advokátní kanceláře KKL PARTNERS, a to přes datovou schránku u Krajského soudu v Brně. Ten měl pak na posouzení žaloby dvacetidenní lhůtu.

Koaliční smlouva je již podepsána

V krajských volbách konaných 2. a 3. října uspělo na Vysočině sedm stran či uskupení. Koalici dohodlo pět uskupení mimo KSČM a hnutí ANO, které volby vyhrálo. V zastupitelstvu, které má 45 křesel, bude mít koalice tvořená ODS se Starosty pro občany, Piráty, KDU-ČSL, Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED) a ČSSD 32 hlasů. Hejtmanem bude Vítězslav Schrek z ODS. Koaliční smlouvu strany podepsaly 26. října.

Vítězslav Schrek hejtmanem. Jak si koaliční partneři rozdělili další posty v krajském zastupitelstvu?

Krátce poté, co byla zástupci pěti politických subjektů podepsána Koaliční dohoda o spolupráci v Zastupitelstvu a Radě Kraje Vysočina ve volebním období 2020-2024, bylo veřejnosti odtajněno i rozdělení rolí a vrcholných funkcí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pro TOP Vysočinu / Facebook

Štítky volby, hlas, výsledek, žaloba, zastupitelstvo, Pro TOP Vysočinu, Kraj Vysočina, zastupitelstvo kraje, koalice, Krajský soud v Brně, TOP 09, Klub angažovaných nestraníků, Třebíč, ODS, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Složení nového krajského zastupitelstva se už měnit nebude. Chybějící hlas pro Pro TOP Vysočinu soud nenašel | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.