Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přípravy na drive-in volby na Vysočině vrcholí. Voliči nesmí zapomenout na potvrzení o karanténě

Zítřejší den, tedy středa 30. září, je na Vysočině vyhrazený na takzvané krajské drive-in volby. Venkovní stanoviště v pěti okresních městech Vysočiny budou využívat voliči, kteří jsou aktuálně v potvrzené karanténě kvůli onemocnění covid-19.

„Počet osob v Kraji Vysočina s nařízenou karanténou neznáme a ani znát nebudeme, a to z důvodu zajištění ochrany osobních údajů. Počet nařízených karantén z rozhodnutí krajské hygienické stanice je v jednotkách, aktuálně cca 4. Počet karantén nařízených praktickými lékaři neznáme, ale z dostupných zdrojů usuzujeme, že jde v Kraji Vysočina o stovky osob, pravděpodobně pod hranicí 1000. Protože může jít i o nezletilé, je počet voličů s karanténou z důvodu epidemie covid-19 pravděpodobně nižší, předpokládáme v rozmezí 500 – 1000 osob,“ informoval dnes ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec.

Drive-in volební stanoviště bude fungovat pouze jeden den, a to ve středu 30. září 2020, případně ještě ve středu 7. října – pro eventuální druhé kolo senátních voleb, pokud senátoři nebudou zvoleni hned v prvním kole, tedy v termínu současně probíhajících voleb krajských.

Přípravy na krajské volby začaly, lidé v karanténě budou volit z auta. Kde všude na Vysočině?

Dnešním dnem začala distribuce hlasovacích lístků do letošních krajských voleb, které v celé ČR proběhnou 2. – 3. října. Lidé by je ve schránkách měli mít nejpozději 29. září do 16:00.

„V současné době nemáme v Kraji Vysočina žádné zařízení lůžkového, pobytového charakteru, které by bylo celkově uzavřeno z důvodu nařízení celkové karantény. V mnohých zařízeních jsou však jednotlivé osoby v izolaci tedy s prokázanou infekcí covid-19 a osoby v karanténě z důvodu příznaků odpovídajících onemocnění covid-19 nebo z důvodu bližšího kontaktu s nakaženou osobou. Tyto osoby mohou volit buď v režimu drive-in, to by bylo spíše ojedinělým jevem, anebo se mohou hlásit na zvláštní linku a objednat si zvláštní způsob volby do přenosné volební schránky s návštěvou volební komisí v místě pobytu,“ popisuje situaci ředitel krajského úřadu Kadlec.

Takzvané drive stany budou v okresních městech, tedy v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a Žďáru nad Sázavouotevřeny od 7 do 15 hodin. Už dnes do 18:00 hodin je postaví Armáda ČR a předá je ke střežení městským policiím nebo státní policii.

S sebou občanku a potvrzení o karanténě 

Ve středu 30. září ke stanům přijedou voliči autem, s sebou musí mít potvrzení o karanténě. Z vozu volič nebude vystupovat. Musí se však kromě dokladu o karanténě prokázat platným občanským průkazem. Příjezd jednotlivých aut k volebním stanům bude v případě velkého zájmu regulovat policie.

Hlasování do zvláštní přenosné schránky

Hlasování do zvláštní přenosné schránky je určeno voličům, kteří jsou doma v karanténě a nemohou využít drive-in volebních stanů. Ti se museli předem nahlásit na speciálním telefonním čísle. Více informací ZDE. Podle dosavadních informací o tuto možnost hlasování na Vysočině nikdo nepožádal.

Krajský úřad Kraje Vysočina vysílá už zítra ráno ke stanům 10 svých zapisovatelů. „Pokud jde o logistiku středečního drive-in hlasování: Poté, co bude stan uzavřen, bude schránka s hlasovacími lístky zapečetěna, umístěna v zapečetěné místnosti v sídle Kraje Vysočina, hlasy budou sečteny až v okamžiku ukončení termínu voleb v sobotu 3. října po 14. hodině,“ doplnila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Ohodnoť článek

Foto Obec Dobřejovice / Facebook

Štítky drive-in, volby, kraj, karanténa, COVID-19, koronavirus, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy na drive-in volby na Vysočině vrcholí. Voliči nesmí zapomenout na potvrzení o karanténě | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.