Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Kandidáti na hejtmana na Vysočině slibují lepší servis obcím. K integraci dopravy jsou kritičtí

Kraj má být pro 704 obcí na Vysočině hlavně servisní organizací. Důležité je, aby se zachoval nebo posílil dotační program Obnova venkova, který umožňuje i malým obcím investovat. Shodla se na tom většina lídrů politických stran při debatě před krajskými volbami, kterou v Jihlavě organizovalo Sdružení místních samospráv ČR. Kritičtí byli k integraci veřejné dopravy.

Debaty se jako lídr kandidátky ČSSD účastnil i současný hejtman Jiří Běhounek. Zavést jednotnou dopravu slučující vlaky a autobusy podle něj není jednoduché i proto, že dopravní koridory nevedou přirozeně do Jihlavy, ale spíš ji obcházejí. Kritický byl i k angažovanosti starostů obcí. Na poslední dopis, který v souvislosti s veřejnou dopravou na Vysočině kraj radnicím adresoval, odpověděla podle něj sotva pětina z nich.

Podle Vítězslava Schreka, který stojí v čele kandidátky Probuďme Vysočinu (ODS a Starostové pro občany), by bylo jednoduší v nepovedeném záměru dál nepokračovat. „Jestli se to teď nedaří a jsme s tím nespokojeni, pojďme to hodit ze stolu a začít znovu. Vím, že je to ambiciózní věc, ale lepší než udělat paskvil," řekl Vítězslav Schrek.

Nedorazili komunisté a zelení 

Debaty se kromě Běhounka a Schreka účastnilo osm dalších kandidátů na hejtmana nebo jejich zástupců. Své zástupce v ní mělo hnutí ANO, lidovci, Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED), Piráti, Pro TOP Vysočinu (TOP 09, KAN, KČ), Moravské zemské hnutí, SPD a Trikolora. Nedorazili představitelé komunistů a zelených.

KRAJSKÉ VOLBY 2020: Na Vysočině budou voliči vybírat ze 16 kandidátek

Krajský úřad na Vysočině přijal 16 kandidátních listin politických stran a seskupení pro letošní říjnové volby do krajského zastupitelstva. Lhůta pro jejich podání skončila v úterý 28. července v 16:00. Před čtyřmi lety se do krajských voleb na...

Především strany stojící mimo současnou koalici, případně mimo krajské zastupitelstvo, zdůrazňovaly fakt, že má Vysočina množství malých obcí se starosty, kteří svoji funkci vykonávají vedle běžného povolání. Chtějí proto pro ně ze strany kraje větší podporu či méně byrokracie. Uvítali by i zjednodušení žádostí o krajské dotace. „Máme obrovský počet neuvolněných starostů a necháváme je v tom hodně samotné, jednou z věcí, které bychom chtěli zlepšit, je servis zejména vůči těmto menším organizacím," řekla Hana Hajnová, které je v čele kandidátky Pirátů.

K urnám půjdeme 2. a 3. října 

Před čtyřmi lety zvítězila v krajských volbách na Vysočině ČSSD, získala 11 ze 45 křesel v krajském zastupitelstvu. Druhé ANO obsadilo devět zastupitelských křesel. Lidovcům jejich výsledek v roce 2016 zajistil sedm krajských zastupitelů. Šest zástupců získala KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu obsadila čtyři místa a koalice SPD a SPO tři.

Krajskou koalici sestavili sociální a občanští demokraté, hnutí ANO a zástupci hnutí STAN a SNK ED, kteří ve volbách kandidovali společně.

Volby do zastupitelstev krajů se uskuteční společně s volbami do třetiny Senátu v pátek a v sobotu 2. a 3. října. Na Vysočině je k nim zaregistrovaných 16 stran a uskupení.

Autoři | Foto Sdružení místních samospráv ČR

Štítky volby, správa, kraje, Vysočina, hejtman, Kraj Vysočina, Starostové a nezávislí, Jihlava, Česko, Vítězslav Schrek, ODS, Jiří Běhounek, ČSSD, koalice, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidáti na hejtmana na Vysočině slibují lepší servis obcím. K integraci dopravy jsou kritičtí | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.