Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V neděli začíná French Open. Češi mají silné zastoupení

Přesně za týden začne na pařížských kurtech druhý tenisový grandslam sezony – French Open. Už teď se však naplno rozjely kvalifikační bitvy o volné pozice v pavouku. O šestnáct volných míst mezi muži a dvanáct pozic u žen bojuje i několik českých reprezentantů. První hrací týden hlavního turnaje bude redakce Malostranské Drbny přímo u toho a nabídne zajímavé postřehy přímo z dění.

Již teď mají jistotu účasti Tomáš Berdych, Jiří Veselý, Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Lucie Šafářová, Kateřina Siniaková a Kristýna Plíšková. Do hlavní fáze turnaje se z kvalifikace budou chtít prokousat Václav Šafránek, Jan Šátral, Lukáš Rosol, Adam Pavlásek, Markéta Vondroušová, Tereza Smitková, Lucie Hradecká a Tereza Martincová.

French Open se nevyhne ani absence některých známých tváří. Bez formy se cítí vítěz z roku 2009 – švýcarský tenista Roger Federer. „Rozhodl jsem se nezúčastnit se. Dřel jsem poslední měsíc opravdu tvrdě, jak na kurtu, tak mimo něj, ale abych mohl hrát na ATP World Tour další roky, cítím, že je lepší letos vynechat antukovou sezonu a připravit se na její část na trávě a tvrdém povrchu,“ uvedl Federer.

Svou finálovou účast z loňského roku nebude obhajovat ani Serena Williamsová ze Spojených států amerických, která už dříve oznámila, že je těhotná. Od organizátorů neobdržela divokou kartu ani ruská hráčka Maria Šarapovová, jenž se vrací na tenisové kurty po patnáctiměsíčním trestu za užívání zakázaných látek.

Otazník visí nad Petrou Kvitovou. Rodačka z Fulneku na začátku května oznámila, že se po přepadení, při kterém utrpěla vážné poranění ruky, vrací zpátky do tréninkového zápřahu. Nicméně od té doby se na jakékoliv potvrzení, nebo vyvrácení její účasti na antukovém grandslamu čeká. S jistotou bude chybět osmatřicetiletý veterán Radek Štěpánek.

Jedna z nejsledovanějších francouzských událostí ve světě se letos odehraje na patnácti kurtech, největším z nich je centrální kurt Philippa Chatriera, který pojme téměř 15 tisíc diváků. Do roku 2020 se tenisový svatostánek dočká zatahovací střechy. Letos se navýší i prize money, celkový rozpočet dosahuje skoro 36 milionů eur (téměř 955,5 milionu korun), což je o 12 procent více než loni. Vítězové obou singlových turnajů si odnesou shodně 2,1 milionu eur (necelých 55,8 milionu korun), poražení finalisté získají 1,06 milionu eur (přes 28,1 milionu korun).

Foto Nicolas Gouhier / FFT

Štítky French Open, Petra Kvitová, Roger Federer, Tomáš Berdych, Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Jiří Veselý, Kristýna Plíšková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V neděli začíná French Open. Češi mají silné zastoupení | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.