Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Biatlonistka Markéta Davidová si v Novém Městě doběhla pro bronz z juniorského mistrovství Evropy

Biatlonistka Markéta Davidová obsadila třetí místo ve vytrvalostním závodě na 12,5 km na otevřeném juniorském mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě. Úspěch domácího týmu podtrhla pátým místem Simona Maříková. Mezi juniory byl z Čechů nejlepší rovněž pátý Milan Žemlička.

Vítězství vybojovala Němka Anna Weidelová, které se jako jediné z celého startovního pole podařila bezchybná střelba.

Pro dvacetiletou Markétu Davidovou nezačal závod nejlépe, protože po položkách vleže měla na kontě tři trestné minuty. Při stojkách už ale neminula a rychlý běh jí vynesl medaili. „Běželo se mi docela dobře, což je povzbudivé, protože poslední týden jsem se necítila nejlépe,“ sdělila Davidová, která si vyzkoušela tratě v Novém Městě už při prosincovém Světovém poháru.

„Dvě chyby vleže při druhé položce mě mrzely, ale nestresovaly mě. Do vytrvalostních závodů totiž nechodím s myšlenkami na nejlepší. Je to královská disciplína a já ještě nejsem tak dobrá střelkyně. S výsledkem jsem maximálně spokojená,“ uvedla Davidová, která hlavní naděje upíná k víkendovým sprinterským závodům.

Simoně Maříkové se podařilo naplnit tajné přání: „Chtěla jsem konečně dosáhnout na nějaký lepší výsledek. Jsem posledním rokem juniorka a stojím před rozhodnutím, co dál,“ řekla biatlonistka, kterou trápí dlouhodobé problémy s páteří a před sezonou podstoupila operaci slepého střeva. „Tréninkové manko se mi podařilo dohnat, vyšla mi dnes i střelba. Uvidím, jak dnešní výsledek ovlivní moje další rozhodování,“ dodala Maříková.

V závodě juniorů na 15 kilometrů skončil Milan Žemlička pátý, jeden z favoritů Ondřej Šantora nezvládl poslední střelbu a dvě trestné minuty ho odsunuly až na 25. místo. Prvenství získal zásluhou bezchybné střelby Rus Igor Malinovskij před krajanem Kirilem Strelcovem.

Bronzový medailista ze štafety na loňském mistrovství světa Milan Žemlička si pochvaloval dobré rozložení sil. „Vsadil jsem na co nejlepší střelbu. Proto jsem nechtěl první tři kola přepálit, abych se nezahltil. Vůbec nevím, kam se ztratila moje chybná rána v ležce. Běžecky jsem se trápil, ale dobře to dopadlo,“ okomentoval závod devatenáctiletý Žemlička, který se chce v sobotním sprintu zaměřit na zrychlení střelby.

Ondřej Šantora nenavázal na druhé místo ve sprintu z víkendového IBU Cupu v Pokljuce. „Naděje padla po dvou chybách v poslední střelecké položce. Neodkázal jsem se správně soustředit,“ posteskl si.

Mistrovství Evropy pokračuje v sobotu v 10 hodin sprintem juniorek na 7,5 km a od 13 hodin toutéž disciplínou juniorů na 10 km. Program ME zakončí v neděli ve stejných časech stíhací závody.

 

Foto www.biatlonmag.cz | Zdroj ČTK

Štítky Markéta Davidová, biatlonista, Nové Město na Moravě, Milan Žemlička, Simona Maříková, sportovní střelba, Evropa, sprint, Anna Weidel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biatlonistka Markéta Davidová si v Novém Městě doběhla pro bronz z juniorského mistrovství Evropy | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.