Počasí dnes14 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Do školy na kole nejvíce jezdili studenti telčského gymnázia, dostanou milion na zlepšení podmínek

Rekordních 1 451 lidí se letos na Vysočině zapojilo do čtrnáctého ročníku kampaně Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. Cílem květnové výzvy přitom není dosáhnout co nejvíce kilometrů, ale změnit každodenní návyky a nejezdit zbytečně autem.

Účastníci se zapojili v rámci firemních týmů o dvou až pěti členech a vždy se snažili o maximální počet cest na kole nebo pěšky. „Do závěrečného losování o ceny byly zařazeny všechny týmy, které dosáhly pravidelnosti vyšší než šestašedesát procent,“ uvedla krajská mluvčí Jitka Svatošová s tím. že šťastlivci odjeli na nových kolech Superior STK 100.

Hejtmanství ocenilo i individuální snažení. Do každého účastnického města, tedy do Jihlavy, Třebíče, Žďáru nad Sázavou, Havlíčkova Brodu a Pelhřimova, věnoval Kraj Vysočina kolo nebo koloběžku v kategorii pravidelnost jednotlivců.

Desítky milionů pro cyklisty

„Kampaně pro veřejnost v oblasti udržitelné mobility vnímáme jako vhodný doplněk podpory rozvoje infrastruktury pro cyklistiku. Do té prostřednictvím programu Fondu Vysočiny Cyklodoprava a cykloturistika směřovaly v posledních čtyřech letech krajské dotace v celkové výši 74,5 milionu korun a podpořena byla více než stovka projektů,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Fabeš (Starostové pro Vysočinu) a jmenoval cyklostezky, cyklotrasy nebo areály pro terénní cyklistiku.

V rámci souběžně vyhlášené výzvy Do školy na kole pak bylo nejaktivnější Gymnázium Otokara Březiny a Střední odborná škola Telč, které má díky tomu možnost v příštím roce pořídit nový cyklomobiliář v hodnotě až jeden milion korun. Další zapojené školy z Třebíče, Žďáru nad Sázavou, Světlé nad Sázavou, Bystřice nad Pertnštejnem a Havlíčkova Brodu dostnou příspěvek na provoz a podporu sportovních aktivit zaměstnanců.

Na kole i do školy. Studenti v Pelhřimově mají nové přístřešky se stojany, vyšly skoro na milion korun

Už na jaře budou moci studenti pelhřimovského gymnázia a obchodní akademie do školy vyrazit na kole a bezpečně si ho tam odstavit. V areálu školy totiž přibyly dva nové přístřešky se stojany na kola.

V celé republice se letos do květnové výzvy zapojilo 25 355 lidí z pětapadesáti měst. Obdobná aktivita se chystá i na září v rámci Evropského týdne mobility.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Do práce na kole, Do školy na kole, cyklodoprava, cyklistika, mobilita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do školy na kole nejvíce jezdili studenti telčského gymnázia, dostanou milion na zlepšení podmínek | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.