Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jihlavě tento víkend soutěží 840 tanečníků, bojují o postup do finále taneční soutěže Dance World Cup

Několik tanečních skupin z Česka a Slovenska má šanci postoupit do finále taneční soutěže Dance World Cup (DWC). Kvalifikační závody se konají tento víkend v Jihlavě. Soutěžní vystoupení mohou lidé do neděle bezplatně sledovat v jihlavském DKO.

Protože finále soutěže pro amatérské tanečníky do 25 let bude letos poprvé v České republice, účast na kvalifikačních závodech je podle organizátorky Romany Petkovské mimořádná. Přihlásilo se 840 tanečníků z 38 tanečních škol.

Běžně míváme okolo 30 škol. Letos se přihlásilo i spousta menších dětí, které obvykle na soutěže nejezdí nebo navštěvují jiné soutěže, třeba v repertoáru hip hop, moderna. Existují totiž různé soutěže a školy je střídají. Letos se ale rozhodly, že pojedou k nám," řekla Petkovská. Důvodem může být i možnost účastnit se pražského finále, které začne 27. června.

Největší úspěch v roce 2022

DWC je v repertoáru široce rozkročená. Stěžejní je klasický a moderní balet i současný tanec, jazz a show dance. „Ale máme letos i stepaře nebo muzikálový zpěv s tancem, což nebývá úplně obvyklé," dodala Petkovská.

Soutěž má šestnáctiletou historii. Česká republika se jí podle Petkovské účastní od roku 2013 a často s velkým úspěchem. Největší byl v roce 2022, kdy se finále konalo ve Španělsku. „V celkovém medailovém hodnocení jsme byli na sedmém místě ze 62 států, bylo to naprosto úžasné," vzpomněla Petkovská.

Seniorky z Vysočiny vystoupí na mezinárodní soutěži. Tanec nám dává radost, ženskost a krásu, říkají ženy

Korespondance. Tento mezinárodní taneční festival už asi není třeba dlouho představovat. Spolupráci s tímto festivalem již dvakrát navázaly Senior Pointy Kraje Vysočina. Letošní účast seniorek překazil covid, následující festival si už nechtějí...

Kvalifikační tance letos v Jihlavě, kde se soutěž koná popáté, hodnotí pětičlenná mezinárodní porota. Porovnává technické předpoklady, obtížnost choreografie, technické a umělecké předvedení. Pro postup do finále tanečníkům nestačí být mezi pěti nejlepšími, musejí zároveň získat nejméně 70 ze 100 bodů, aby byla zaručená úroveň soutěže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Štěpánka Badinová

Štítky tanec, kultura, zábava, soutěž, Dance World Cup, DWC, Jihlava, DKO, Romana Petkovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě tento víkend soutěží 840 tanečníků, bojují o postup do finále taneční soutěže Dance World Cup | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.