Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec týdne bude patřit Pístovským mokřadům. Na mistrovství ČR v offroadu přijedu i čtyři kontinentální šampioni

Pístovské mokřady budou od pátku do neděle rozrývat kola desítek terénních aut. V bývalém vojenském areálu v Jihlavě - Pístově se v posledních čtyřech letech konají závody pravidelně, letošní podzimní akce bude poprvé spojena s Mistrovstvím ČR v offroad trialu.

Spolupořadateli jsou tradičně ochránci přírody, kteří o území pečují. „Auta narušují půdu a brání jejímu zarůstání,“ zmiňuje pozitivní vliv Jan Dvořák ze spolku Mokřady - ochrana a management.

Závody se v Pístovských mokřadech konají od jara 2013. Auta ale mohou jezdit jen v části sedmihektarového území, a to pouze časně zjara a na podzim. Orientační mapování prý potvrzuje, že auta pomáhají udržovat území v dobrém stavu, aby tam neubývali kupříkladu vodní brouci, obojživelníci či orchideje. „Jinak by to vyžadovalo úsilí a finanční prostředky,“ řekl Dvořák. Rádi jsou i vyznavači offroadu, kteří podle jeho slov mají v Česku poměrně málo míst pro ježdění.

ČTĚTE TAKÉ: Na konci října proběhnou tradičně úspěšné Pístovské mokřady. Poprvé i jako mistrovství ČR v offroad trialu. 

Akce Pístovské mokřady s doprovodným programem pro diváky se uskuteční v pátek a v sobotu. Pojede se tam poslední z letošního seriálu závodů mistrovství republiky. Mezi špičkovými jezdci budou čtyři mistři Evropy, uvedl organizátor Tomáš Kratochvíl. Závodit budou také amatéři. Celkově je přihlášeno 85 posádek.

Mimo hlavní závody budou jezdci v sobotu od 14 hodin zkoušet projet největší tůní na mokřadech; zatím se to nikomu nepovedlo. Neděle je vyhrazena volnému ježdění.

Na tankodromu bývalých kasáren našli ochránci přírody před lety vzácné drobné korýše listonohy a žábronožky. V sousedním mokřadu žije řada druhů žab a čolků, roste tam i orchidej vemeník dvoulistý. V části mokřadu, kde auta nejezdí, ochránci budují tůně, odstraňují náletové dřeviny a sečou trávu.

Foto Tomáš Kaser, www.motormix.cz | Zdroj ČTK

Štítky Česko, Jihlava, Jan Dvořák, Tomáš Kratochvíl, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec týdne bude patřit Pístovským mokřadům. Na mistrovství ČR v offroadu přijedu i čtyři kontinentální šampioni | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.