Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do novoměstské Vysočina Arény se sjíždějí závodníci se psy z osmnácti zemí Evropy

Do novoměstské Vysočina Arény se sjíždějí závodníci se psy z 18 zemí. Čas, který zbývá do víkendových závodů Mistrovství Evropy v individuálních musherských disciplínách, využijí pro trénink. Pořadatelé očekávají 550 závodníků, nejvíc v historii šampionátu. Kromě Česka budou mít početné zastoupení kupříkladu i Belgie, Francie a Švýcarsko. Novinářům to dnes řekla Kamila Šrolerová z pořádajícího oddílu TJ Sokol Maxičky.

Na tratích se závodníci utkají v canicrossu, který představuje běžce v zápřahu se psem, bikejöringu, kdy je v zápřahu se psem cyklista, a ve scooteru, kdy soutěží koloběžkář tažený psem.

Počet startujících na dřívějších mistrovstvích podle Šrolerové nepřesáhl 400. Novoměstskému šampionátu pomohlo i to, že Vysočina Aréna je v zahraničí známá díky biatlonu. „To prostě táhlo,“ uvedla. Na druhou stranu, tratě s prudkými výjezdy a sjezdy některé závodníky později odradily.

Tratě měří tři a 5,2 kilometru. Jejich obtížnost potvrdila Linda Suchá z Batelova u Jihlavy, která bude se svým tříletým psem Špuntem závodit v bikejöringu. Šanci vyhrát má podle ní jen sehraný tým. „Většina tratí bývá rovinatých. Tady musí biker i pes pracovat na sto procent jak do kopce, tak z kopce,“ uvedla. Při sjezdu dosahují rychlosti i kolem 50 kilometrů v hodině.

Závodníci budou všech věkových kategorií, až po veterány nad 60 let. Mezi psy převažují ohaři a jejich kříženci. Týmy zaplnily hotel Ski u arény, štěkot se ozývá i od více než 300 karavanů zaparkovaných kolem. Před startem si závodníci potřebují trať aspoň projít, aby si ji pes zapamatoval.

Šampionát bude vrcholem závodní sezony mezinárodní organizace Evropské canicrossové federace (ECF). U tratí očekávají organizátoři několik tisíc diváků. Vstup budou mít zdarma, ale nemohou si vzít vlastního psa, protože by se mohl zranit. Lidé mohou fandit, neměli by však používat řehtačky, protože závodním psům velký hluk vadí. Šampionát začne v pátek v 18:00, závody budou v sobotu i v neděli, kdy budou vyhlášeny výsledky. Rozdáno bude 108 medailí.

Autoři | Foto www.caniscross.cz

Štítky pes, Evropa, Kraj Vysočina, Česká obec sokolská, Francie, Švýcarsko, Belgie, Česko, Linda Suchá, Vysočina Aréna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do novoměstské Vysočina Arény se sjíždějí závodníci se psy z osmnácti zemí Evropy | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.