Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

ANKETA: Žádná rekonstrukce! Vedení města změnilo názor, vyrůst má nový hokejový stadion. Co vy na to?

Dlouho se zdálo, že je pouze otázkou času, kdy se dlouho odkládaná rekonstrukce Horáckého zimního stadionu uskuteční. Vedení města ale překvapivě otočilo, nyní je pro něj prioritou výstavba zbrusu nového stadionu na místě toho stávajícího.

Legendární Horácký zimní stadion, na kterém jihlavská Dukla slavila všechny ze svých dvanácti mistrovských titulů, oslavil na začátku ledna šedesátiny. Nevzbuzuje ovšem pouze příjemné vzpomínky na úspěšná hokejová léta, ale i aktuální řešení jeho nedokonalého technického stavu či zastaralého zázemí.

Problematikou se dlouhodobě zabývalo i vedení města Jihlavy, které se dlouho klonilo k variantě rekonstrukce. Magistrát oslovil architekta Antonína Buchtu, který mimo jiné projektoval hokejové haly v Karlových Varech a Liberci, který navrhnul tři možnosti řešení neutěšeného stavu jihlavského stadionu.

Nejlevnější, za zhruba 350 milionů korun bez daně, počítala se zachováním jedné tribuny na stání za brankou ve směru k parku. Nákladnější, přibližně za 415 milionů bez daně, pak měla obkroužit celou ledovou plochu dvěma patry tribun na sezení. Protože se zástupci města dlouho nedokázali shodnout, pravděpodobně paradoxně vyhraje varianta nejdražší - demolice stávající haly a výstavba nové na témže místě. Cena tohoto řešení se pohybuje od 485 do 540 milionů korun. Ke zbourání šedesát let starého stadionu má dojít za dva roky.

Takový fatální zásah se neobejde bez dočasného přestěhování mužstev Dukly Jihlava. Kam to bude, se prozatím neví. Kapacita stadionu na extraligu je minimálně 5 200 diváků s převážnou částí sedících. Jen pro zajímavost, zimní stadion v Třebíči má kapacitu rovných 5 tisíc diváků, brodská Kotlina pak jen 4 tisíce.

Když už se ale opět nahlas hovoří o výstavbě zcela nového stadionu, nabízí se uvažovat i o jiných lokalitách. To by se pak Dukla snad mohla stěhovat ze starého rovnou do nového. Výstavba nové multifunkční arény by mohla proběhnout například při pelhřimovské výpadovce nebo na Špitálském předměstí naproti hobby marketu. V úvahu by mohly přijít i městské pozemky za obchodním domem Tesco nebo na Bedřichově. Při troše fantazie by nový zimák mohl vyrůst i naproti pístovským garážím. Otázkou by ale potom bylo, co s dosluhující halou.

Není tedy divu, že zimní stadion bude jedním z bodů jednání dubnového zasedání zastupitelstva města.

ANKETA: Co s jihlavským zimním stadionem?

Celkem hlasovalo111 čtenářů

Foto www.hcdukla.cz

Štítky radnice, rekonstrukce, hokej, HC Dukla Jihlava, HC Energie Karlovy Vary, Bílí Tygři Liberec, Tesco, SK Horácká Slavia Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Žádná rekonstrukce! Vedení města změnilo názor, vyrůst má nový hokejový stadion. Co vy na to? | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.