Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Legenda jihlavské Dukly Stanislav Neveselý se dneska dožívá 85 let

Stanislav Neveselý, nejúspěšnější hokejový trenér v historii Dukly Jihlava a kouč reprezentace tehdejšího Československa, který prošel i zahraničními trenérskými štacemi, se dnes dožívá význačného životního jubilea – 85 let.

Muž, který spojil svůj profesní i soukromý život s Jihlavou, dosáhl jako trenér na všechny typy medailí. Od mistra republiky, přes zlato z mistrovství světa, po olympijské stříbro. Vrcholem pak byl zisk zlaté medaile z olympijských her v Naganu, kde působil jako manažer reprezentačního výběru České republiky.

Stanislav Neveselý se narodil 17. května 1936 v Břilicích u Třeboně v jižních Čechách. Jako mladičký hokejový útočník nastupoval v letech 1959-1964 za tým TJ Spartak Praha Sokolovo (Sparta Praha), od roku 1964 působil v Dukla Jihlava jako hráč i jako hrající asistent trenéra. Asistentem legendárnímu trenérovi Jaroslavu Pitnerovi byl dlouhých osmnáct sezon až do roku 1982. 

Od sezony 1982/83 byl přímo hlavním trenérem Dukly po dalších pět sezon. Po celou dobu působení v srdci Vysočiny získal s hokejovým fenoménem tehdejšího Československa osm mistrovských titulů v pozici asistenta trenéra a tři tituly v pozici hlavního kouče. V jihlavské Dukle tak byl Stanislav Neveselý hned u jedenácti mistrovských titulů z dvanácti možných. 

Od roku 1980 působil jako asistent trenéra u reprezentačního výběru Československa po boku Karla Guta a Luďka Bukače. Od další sezony byl asistentem pouze Luďkovi Bukačovi. Jejich spolupráce vyvrcholila na jaře roku 1985 již zmiňovaným ziskem titulu světových šampionů z mistrovství světa v Praze, kde jádro týmu tvořili hráči mistrovské Dukly Jihlava.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Dukla Jihlava | Zdroj HC Dukla Jihlava

Štítky Stanislav Neveselý, výročí, jubileum, hokej, Dukla Jihlava, HC Dukla Jihlava, trenér, Československo, olympijské hry, Mistrovství světa v ledním hokeji, HC Sparta Praha, Luděk Bukač, AC Sparta Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legenda jihlavské Dukly Stanislav Neveselý se dneska dožívá 85 let | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.