Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Vysočina Jihlava obdržela divokou kartu na účast v Evropské lize. Management klubu už vábí zvučné posily

Přestože průběh letošní sezóny příliš radosti jihlavským fotbalovým fanouškům nedělá, zdá se, že situace se začíná obracet výrazně k lepšímu. Tým z Vysočiny se díky divoké kartě za fair play zúčastní příštího ročníku základní části Evropské ligy. To způsobilo čilý ruch na hráčském přestupovém poli, jihlavští funkcionáři mají před podpisem několika velmi kvalitních posil. Největší bombou a lákadlem pro fanoušky bude zřejmě dosud nevybroušený ofenzivní talent Julius Lavický. 

Díky úspěšnému působení českých klubů v evropských pohárech český národní koeficient výrazně narostl a získal pro zástupce české ligy místo navíc. Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) totiž pravidelně každý rok přiřazuje skrze divokou kartu jedno místo navíc nejslušnějšímu týmu. A tentokrát se štěstí usmálo na Českou republiku, konkrétně na Vysočinu Jihlava. Ta totiž v dosavadním ročníku je nejslušnějším týmem české ligy. A právě na fair-play UEFA hodně dá.

„Máme obrovskou radost. Celou dobu tady více méně neúspěšně pracujeme na tom, abychom zde vybudovali klub západoevropského střihu a teď tohle! Pro mě a pro všechny, kteří se na tom za ta léta podílejí, je to obrovská satisfakce,“ říká evidentně dojatý prezident klubu Zbyněk Kulis.

Účast ve významné evropské soutěži si však žádá i posílení stávajícího kádru. „To je zcela nezbytné. Spousta hráčů jsou dřeváci, a proto taky kopou o záchranu. S účastí v Evropě získáváme nový kapitál a ten hodláme investovat do špičkových hráčů. Možná něco zbude i na rozhodčí, protože záchrana v první lize je samozřejmě nutná,“ prohlásil nezvykle otevřeně Marek Kokša, sportovní manažer FC Vysočina.

První posila už podepsala smlouvu

A první velká ryba už v jeho sítích uvízla. Po vleklých jednáních se podařilo dokončit přestup fotbalového rebela a bývalého mládežnického reprezentanta Juliuse Lavického z Vyšehradu. Populární „Lavi“ je znám svými fotbalovými kousky, ale poslední dobou měl několik průšvihů v soukromém životě.

„Možná má trochu kontroverzní chování a vystupování, tak snad nesvede na scestí naše nadějné odchovance. Ale já si ho už snad pohlídám,“ potutelně se usmívá starý lišák Kokša a dodává: „Po fotbalové stránce nám bude hodně užitečný. Ty jeho přešlapovačky…,“ vydechne obdivně.

Na Lavického angažmá se těší i Radim Schenn, provozovatel zábavního podniku v Jihlavě: „Sice jsme dlouhodobě v zisku, ale podpisem Lavického zde vzniká prostor pro další růst tržeb. Možná naši diskotéku kvůli Lavimu budeme muset rozšířit, abychom ukojili jeho nejen alkoholové chutě,“ vysvětluje se zřejmou narážkou na předpokládaný zvýšený výskyt dam a slečen v Lavického blízkosti.

Julius Lavický se zatím vyjádřil na svém twitterovém účtu. Lze vyčíst, že si šance v novém klubu velmi váží: „Jooo, zpátky v první lize p**o! Syce jen z*****á Jihlava, ale někudy se zpátky nahoru vydrápat musím.“ Jeho vyjádření pak uhladil jeho manažer Jarda: „Lavi je emocionální typ, nesmíte to brát tak doslova. Před chvílí jsem s ním mluvil, angažmá v Jihlavě je pro někoho velkým zadostiučiněním a oceněním jeho hráčských kvalit.“

Podle posledních odhadů bude jedenadvacetiletý hráč již dneska na domácím zápase Vysočiny proti Slovácku. Zatím jen v civilu, do tréninkového procesu se zapojí v příštím týdnu.

S Lavickým však přestupová aktivita Jihlavy ani zdaleka nekončí. Po útočné posile chce vedení celku představit i pořádného bijce do obranné formace. Nejčastěji se mluví o Jiřím Luňákovi ze Slavoje Houslice. Podle předsedy Houslic Václava Orla je Luňákova hodnota nevyčíslitelná, protože je kapitánem a stěžejním hráčem týmu, který se snaží dostat do krajské soutěže. Podle zákulisních informací je ale ochoten naslouchat nabídkám nad 15 milionů korun, která by okresní klub zabezpečila na desítky let dopředu.

Autoři | Foto www.fcvysocina.cz, Twitter Juliuse Lavického, redakčně upraveno

Štítky FC Vysočina Jihlava, Evropská liga UEFA, fotbal, UEFA, Česko, 1. FC Slovácko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina Jihlava obdržela divokou kartu na účast v Evropské lize. Management klubu už vábí zvučné posily | Fotbal | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.