Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prodával sportovní vybavení, teď trénuje v Anglii fotbalové brankáře. Splněný sen, říká Korbel

Cestuje po britských ostrovech, učí mladé fotbalové brankáře a zkušenosti sbírá od těch, kteří odehráli či odtrénovali stovky zápasů nejen v anglických profesionálních soutěžích. Čech Michal Korbel šel naproti svému snu a už několik let působí v Anglii jako trenér ve fotbalových klubech či akademiích. Pro Drbnu popisuje svou cestu z obchodu se sportovním vybavením do kolébky fotbalu.

Rodák z Vysočiny, konkrétně z Kamenice nad Lipou, Michal Korbel je ukázkou toho, že je někdy potřeba jít svému snu naproti. Ještě před několika lety pracoval v Českých Budějovicích, kde prodával sportovní vybavení. Teď žije v anglickém městě Leeds. 

„Dneska to bylo dlouhé, jeli jsme tři hodiny do Walesu. Bylo to asi 150 mil, nevím teď přesně, kolik je to kilometrů. Celkově se to povedlo, vyhráli jsme 7:0. Ti kluci trénují jednou týdně, my každý všední den,“ usmívá se do kamery rodák z Kamenice nad Lipou.

Ten před lety bydlel na jihu Čech a pracoval v obchodě jako vedoucí oddělení míčových a raketových sportů. Tehdy trénoval děti a hrál fotbal na nižší úrovni v Českých Budějovicích a okolí. Na profesionální kariéru to nebylo, a tak vždy snil o tom, že se bude jednou živit fotbalem jako trenér. 

„Sledoval jsem na interentu brankářské tréninky. Začal jsem pak pracovat v akademii u Petra Požárka, kde jsem trénoval malé děti. Tehdy jsem ještě brankáře netrénoval. Hledal jsem nějakou výzvu a na internetu jsme našel nabídku práce od mezinárodní akademie asi půl hodiny od Leeds. Hledali trenéra brankářů,“ vzpomíná Korbel. 

Michal Korbel (v modrém) žije a pracuje v anglickém městě Leeds. 

Až po dvou měsících se mu ozval slovenský fyzioterapeut, který v Anglii žije 16 let. Michal Korbel si vzal na týden dovolenou, odletěl na ostrovy a po dvou trénincích mu zástupci akademie nabídli práci. „Měsíc na mě počkali, já si vše doma vyřešil a v září 2018 jsem se stal trenérem na plný úvazek,“ popisuje Korbel.

V akademii strávil dva roky, učil se od zkušených fotbalistů i manažerů. Pak přišel covid a Michal Korbel se vrátil domů. Volání Anglie ale neodolal a po několika měsících se vrátil zpět. Tentokrát si však vyzkoušel klubový fotbal v týmu Ebbsfleet United FC, který byl tehdy v šesté lize, nyní působí v páté.

„Byla to šestá liga, ale šlo o profesionální klub vzdálený asi hodinu od Londýna. Měli tam podmínky, jaké nemají některé kluby v naší první lize. Potkal jsem tam skvělé hráče, kteří prošli druhou anglickou ligu či akademii týmů, jako je Swansea. Zároveň jsou i na této úrovni velmi dobře placeni,“ vzpomíná. 

Připomíná, že i v šesté nejvyšší soutěži Nationa League South / North působí fotbalisté, kteří trénovali v akademiích klubů z Premier League. „Jsou silní a rychlí. Anglický fotbal mimo Premier League není raketová věda, ale hlavní rozdíl je v intenzitě. Čím níž jdete, tím je to fyzicky náročnější,“ srovnává. 

Týmová fotografie klubu Ebbsfleet United Football Club, Michal Korbel úplně vlevo. 

Následovala další angažmá, až nakonec Michal Korbel zakotvil ve RIASA - Richmond International Academic and Soccer Academy. V ní působí především Američané, kteří do Anglie míří za univerzitním studiem, zároveň získávají profesionáílní podmínky ve fotbalové akademii. 

To Korbela nalákalo, protože sám má ke vzdělávání blízko. Za roky v Anglii si mimochodem udělal dva tituly MBA. Akademie má několik týmů do 23 let, které působí v univerzitních soutěžích a hrají také předváděcí zápasy proti profesionálním klubům.

Korbel tak už jako trenér vyzval třetiligový Fleetwood Town FC či skotské týmy Partick Thistle FC a Motherwell. „Kolotoč to byl proti Nottinghamu U23. Když jsem byl v profesionálním klubu, tak jsme hráli v letní přípravě proti Arsenal U23, West Ham U23 nebo Queens Park Rangers U23, to bylo taky dost intenzivní,“ směje se trenér, který pracuje od pondělí do pátku, kdy jsou na programu tréninky a až pět zápasů po celé Velké Británii. 

Korbel je rád, že se dostal do Anglie, kde si plní sen - pracovat naplno u fotbalu. Kromě cenných životních zkušeností ho to posunulo i jako trenéra. „Tréninky jsem dokázal sestavit, ale díky lidem, se kterými jsem pracoval a pracuji se mnohem více soustředím na detaily, což jsem dříve nedělal. Když ukážete, že něco umíte a chcete se učit, lidé se k vám chovají s respektem a pomohou vám,“ těší Čecha. 

V kabině Licesteru se Michal Korbel potkal s útočníkem Jamiem Vardym. 

Do Anglie odlétal se všeobecnou trenérskou licencí UEFA B, další licence si poté dodělával prostřednictvím fotbalových asociací ve Walesu či Skotsku. Nyní ho čeká několikaměsícní program, na jehož konci získá licenci pro trenéry bránkářů UEFA B. To zahrnuje praktickou část i tu teoretickou, na konci se skládají zkoušky. „Je to druhá nejvyšší licence mezi trenéry brankářů,“ vysvětluje. 

Na ostrovech je Michal Korbel spokojený. Sbírá zkušenosti, učí se od zkušených manažerů a cestuje. Navštívil Leicester, kde potkal útočníka Jamieho Vardyho, a řadu dalších fotbalových měst. Návratu do Česka se nebrání, záležet podle něj bude na nabídce. „Jsem hlavně rád, že se fotbalu mohu věnovat. Nekoukám tolik na výsledky, sleduji rozvoj těch hráčů po sportovní i lidské stránce,“ vypráví. 

„Teď se domů vrátím na tři až čtyři týdny, končíme na začátku prosince. Pojedu do Českých Budějovic, kde mám rodiče. Moc se na to těším,“ dodává. 

Trenérská kariéra M. Korbela
- FBT International Football Academy (plný úvazek) - Akademie
- Wakefield AFC (plný úvazek) - Akademie
- Doncaster Rovers Belles (částečný úvazek) - ženský fotbalový klub
- Ebbsfleet United (plný úvazek, profesionální klub) - National League South
- Farsley Celtic (částečný úvazek, poloprofesionální klub) - National League North
- i2i International Soccer Academy (částečný úvazek) - Akademie
Nyní:
- RIASA - Richmond International Academic and Soccer Academy (plný úvazek) - Akademie
- Pro Player Football Academy (částečný úvazek) - Akademie

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Michala Korbela

Štítky Anglie, fotbal, trenér, Česko, Mchal Korbel, sport, příběh, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodával sportovní vybavení, teď trénuje v Anglii fotbalové brankáře. Splněný sen, říká Korbel | Fotbal | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.