Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Začala olympiáda dětí a mládeže. Reprezentace Vysočiny sází na hokej a rychlobruslení

Na předchozích olympijských hrách dětí a mládeže zazářili alpská lyžařka Klára Křížová, snowboardistka Ester Ledecká nebo krasobruslař Michal Březina. Nyní, v rámci Her VII. olympiády dětí a mládeže ČR, nasbírá neocenitelné zkušenosti další generace nadějí českého sportu.

Ve stopách dnes již známých předchůdců by šli rádi i reprezentanti Kraje Vysočina. „Máme spoustu dobrých sportovců,“ hlásí Milan Kastner, úspěšný hokejista a nynější vedoucí Oddělení mládeže a sportu. Dále dodal, že věří ve výrazný úspěch rychlobruslařů. Ostatně není divu, že si výprava z Vysočiny od této disciplíny tolik slibuje - vždyť Žďár nad Sázavou je vyhlášenou líhní rychlobruslařských talentů. Pod vedením Petra Nováka tam svou úspěchy ověnčenou kariéru započala i trojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková.

Mezi kandidáty na medailové pozice patří také výběr ledních hokejistů, jenž bude obhajovat první příčku z roku 2014. „I letos chceme hrát hodně vysoko,“ neskrývá ambice Kastner. V minulých ročnících reprezentovali rodný kraj Radim Zohorna, Jan Mandát, Roman Čermák, Šimon Szathmáry nebo objev letošní sezony WSM Ligy Jakub Škarek. Jádro současného družstva, které povede Jiří Jungwirth, tvoří hráči jihlavské Dukly, s dvanácti tituly nejúspěšnějšího klubu československé hokejové historie.

„Na druhou stranu si myslím, že mládežnický sport je o něco nevyzpytatelnější než ten seniorský. Nedá se tak říct, že by byl někdo favorit a někdo outsider,“ tvrdí Kastner. „Je nutné, aby si tím sportovci prošli a získali zkušenosti. V seniorském věku pak budou odolnější nejen fyzicky, ale i psychicky.“

Loňské letní hry pro nás skončily neúspěchem. Byli jsme poslední,“ připomněl. „Co si budeme povídat, zimní disciplíny jsou pro Vysočinu zajímavější a jsme v nich konkurenceschopnější. Snad se tedy vrátíme nahoru,“ doufá. „Rádi bychom obhájili čtvrté místo z předešlé zimní olympiády, která se konala u nás na Vysočině,“ dodal Kastner, jenž společně s vedoucími Ivo Machem a Petrem Horkým výpravu 74 mladých sportovců organizuje.

Že by to byl pro nás stres, to ne. Naše práce spočívá hlavně v přípravě před hrami. Teď už chodíme fandit a sledujeme, jak to probíhá,“ poodhalil Kastner, mimo jiné někdejší kouč Znojemských Orlů.

Jak náročná je spolupráce s mládeží, u níž se začíná projevovat puberta? „To je úkol hlavně pro trenéry. My se snažíme pomáhat, ale o to, jak mají naši svěřenci relaxovat, kdy mají chodit spát a jak se mají chovat, se starají trenéři,“ říká Kastner. „Musím to zaklepat, ale s porušením kázně a disciplíny neměl náš kraj nikdy žádné problémy.

Ve slušivé krajské zelené odjelo bojovat o cenné kovy devadesát dětí. z Kraje Vysočina. Zahájení s nim prožili také hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.

Tisková zpráva | Foto odm.olympic.cz

Štítky olympijské hry, Kraj Vysočina, Ester Ledecká, Michal Březina, Klára Křížová, Česko, sport, Petr Novák, Martina Sáblíková, hokej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala olympiáda dětí a mládeže. Reprezentace Vysočiny sází na hokej a rychlobruslení | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.