Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Vysočinu bude na Letních olympijských hrách v Paříži reprezentovat sedm statečných. Krpálek ponese vlajku

Dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek se už podruhé stal vlajkonošem českého olympijského týmu. Je jedním ze sedmi zástupců Vysočiny, který se na sportovní svátek probojoval.

Letní olympijské hry začnou dnes večer. Slavnostnímu ceremoniálu na řece Seině bude přihlížet přes tři sta tisíc diváků, další miliony lidí si ho nenechají ujít v televizi. Lukáš Krpálek bude vlajkonošem spolu s lukostřelkyní Marií Horáčkovou. „Je to pro mě pocta. Nést vlajku na olympiádě, to je to nejvíc,“ uvedl Krpálek pro Český olympijský výbor.

Vlajku nesl už při zahájení her v Riu de Janeiru v roce 2016, tam následně vyhrál mezi judisty nad sto kilogramů. Vyhrál i na následujících hrách v Tokiu, tam se však prosadil ve váhové kategorii do sta kilogramů. Nyní se pokusí o zlatý hattrick, opět bude v nejtěžší váhové kategorii. S přípravou je spokojený a těší se, že v Paříži bude na rozdíl od Tokia manželka Eva, dětí a další příbuzní.

Náměstí ve zlatém lesku. Jihlava vítala dvojnásobného olympijského vítěze Lukáše Krpálka

Olympijský vítěz Lukáš Krpálek přijel pozdravit jihlavské fanoušky a ukázat jim to nejcennější, čeho lze ve sportu dosáhnout - zlatou medaili. A rodné město třicetiletého judistu přivítalo s otevřenou náručí a opakovanými aplausy.

Dalším zástupcem Jihlavska bude talentovaný sprinter Eduard Kubelík. Narodil se sice v Dačičích, žije však v Třešti a obléká dres Atletiky Jihlava. Poběží na trati 200 metrů, na které získal své největší úspěchy včetně stříbrné medaile z juniorského evropského šampionátu.

V běžeckých drahách se představí také dvě závodnice ze Žďárska. Lada Vondrová z Nového Města na Moravě bude závodit na čtyřstovce. To je trať, kde se v minulosti stala mistryní Evropy do 23 let, také se podílela na zisku stříbrné smíšené štafety při Evropských hrách a na tokijské olympiádě se dostala do semifinále.

Sedm statečných z Vysočiny
Na Letních olympijských hrách v Paříži se představí Lukáš Krpálek a Eduard Kubelík z Jihlavska, Lada Vondrová a Kristýna Sasínek Mäki ze Žďárska, Dominika Hronová a Petr Nymburský z Pelhřimovska a Jan Voneš z Třebíčska.

Až do finále se přitom probojovala jako první česká mílařka Kristýna Sasínek Mäki, tehdy závodila osm měsíců po porodu syna a dvakrát si výrazně vylepšila osobní rekord. Velký ohlas si získalo její heslo #vyrvat nohy z p*rdele, kterým reagovala na silnou konkurenci.

Atletka má po otci i finské občanství a třebaže se narodila právě ve Finsku, žije ve Žďáru nad Sázavou. Má už několik českých titulů na tratích od osmi set do pěti tisíc metrů, triumfovala také na finském šampionátu nebo na Univerziádě.

V Paříži se představí také vítězka ankety Sportovec Kraje Vysočina pro rok 2023 v kategorii ženy, taekwondistka Dominika Hronová. Zúčastní se v kategorii do 57 kilogramů, kromě dvou pátých míst na evropském šampionátu má na svém kontě i bronz z Evropských her v loňském roce.

Dříve dělala gymnastiku, sport změnila po vzoru svého bratra. „Bála jsem se skákat salta a podobně. Když jsem se přišla podívat na trénink taekwonda, trenér na mě docela naléhal, tak jsem to zkusila a hned na začátku jsem si to zamilovala. Je to sport pro mě,“ vysvětlila.

Sportovcem Kraje Vysočina jsou Vysočina Gladiators, Martin Prokop a Dominika Hronová

Sportovní elita z celého kraje se ve čtvrtek 18. dubna sešla v havlíčkobrodském Kulturním domě Ostrov, v anketě Sportovec Kraje Vysočina se zástupci Jihlava neztratili, první místo brali závodník Martin Prokop i Vysočina Gladiators hrající americký...

Stejně jako Hronová je z Pelhřimovska také střelec Petr Nymburský, který se narodil v Táboře a nyní hájí barvy Škody Plzeň. Pochází však z Rytova, což je místní část Černovic. Mistr Evropy v třípolohové malorážce a několikanásobný mistr republiky jede na druhé Olympijské hry.

V týmovém klání při dráhové cyklistice pak bude závodit jediný zástupce Třebíče, Jan Voneš. Čeští dráhoví vytrvalci se na Olympijské hry probojovali do šestnácti letech. „Přiznám se, že cítím obrovskou radost a úlevu. Prakticky v celém průběhu kvalifikace jsme se pohybovali na hranici postupových míst. Každý závod byl tedy nesmírně důležitý,“ zhodnotil předseda dráhové komise Českého svazu cyklistiky Martin Cetkovský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Letní olympijské hry, Paříž, sport, Lukáš Krpálek, Eduard Kubelík, Lada Vondrová, Kristýna Sasínek Mäki, Dominika Hronová, Petr Nymburský, Jan Voneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinu bude na Letních olympijských hrách v Paříži reprezentovat sedm statečných. Krpálek ponese vlajku | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.