Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

František Cipro, jihlavský rodák a legenda fotbalové Slavie, by se dnes dožil 77 let

Dneska, 13. dubna 2024, by se 77 let dožil František Cipro, jihlavský rodák a fotbalová legenda spjatá zejména se Slavií Praha a Dynamem České Budějovice. Jeho srdce dotlouklo loni v únoru.

František Cipro odehrál sedmsedesátých letech v sešívném dresu celkem 501 utkání a vstřelil 41 branek. Začínal jako útočník, postupem času se přes zálohou dostal do obrany, kde už zůstal. Cipro se stal kapitánem Slavie, v roce 1974 s ní vyhrál Český pohár. 

Přesto se do paměti fanoušků zapsal více jako trenér. V klubu svého srdce působil na lavičce celkem třikrát, poprvé v letech 1995 až 1997. V sezoně 1995/1996 dovedl Slavii k titulu po 49 letech, v roce 1997 s ní získal domácí pohár a pro sebe titul Trenér roku. Slavia se pod vedením Cipra dosáhla historického úspěchu i v Evropě, v roce 1996 se probojovala do semifinále Poháru UEFA.

„Já jsem vždy tvrdil, že je potřeba domácí výhry potvrzovat v Evropě. Nic víc. To platilo už tehdy. Vážil jsem si toho, že jsme to dotáhli až mezi čtyři nejlepší evropské celky ve své pohárové soutěži,“ vzpomínal František Cipro na dosud největší evropský úspěch Slavie v novodobé historii.

Podruhé Slavii trénoval v letech 1999 až 2000. Potřetí usedl na trenérskou slávistickou lavičku po propuštění Karla Jarolíma 30. března 2010 a mužstvo Slavie vedl do konce sezony 2009/2010, kdy zároveň zastával v klubu pozici hlavního skauta. Na sklonku kariéry vedl jako trenér i Dynamo České Budějovice.

Trenér kamarád

Před třemi lety podstoupil operaci kvůli rakovině tlustého střeva. „Najednou mi přestalo chutnat, úplně jsem chuť ztratil,“ vzpomínal pro Seznam Zprávy. „Když jsem se na jídlo jenom podíval, udělalo se mi šoufl.“ Těžké nemoci podlehl 7. února 2023.

„Jako trenér nedělal z fotbalu vědu, měl ho rád, rád se u něj smál. Dovolil to i nám na hřišti,“ vzpomínal Karel Poborský, jeden z nejslavnějších českých fotbalistů. „Byli jsme sousedi, chodili jsme na pivo, byli jsme kamarádi,“ zavzpomínal.

„Potkali jsme se ve Slávii a v Teplicích. Patřil k trenérů, co věřili hráčům a spoléhali na jejich inteligenci. Utkvěla mi jedna věta, kterou řekl před zápasem s Hradcem: ‚Co vám mám povídat, máte za sebou tolik ligových startů, tak to koukejte Hradci nandat.‘ Měl na to cit, věděl, kdy kárat a kdy důvěřovat. Mrzí mě to. Byl to trenér kamarád,“ uvedl Seznam Zprávám další bývalý fotbalista Pavel Horváth.

 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto slavia.cz

Štítky František Cipro, trenér, SK Dynamo České Budějovice, SK Slavia Praha, UEFA, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Cipro, jihlavský rodák a legenda fotbalové Slavie, by se dnes dožil 77 let | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.