Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jihlavě bude v zimě zase okruh pro běžkaře s umělým sněhem. Za vstupné lidi platit nebudou

V Jihlavě bude tuto zimu opět uměle zasněžovaný okruh pro běžkaře, pokud to umožní počasí. Spolek Lyžařské Jihlavsko, který trať připraví, už začal v rekreačním areálu Český mlýn chystat techniku na výrobu sněhu. Trať bude přístupná zdarma, náklady na ni podle radnice nepřevýší 600 tisíc korun. Vyplývá to z údajů na městském webu. Trať s umělým sněhem bude v Jihlavě počtvrté. Minulou zimní sezonu měřila od půl kilometru po 800 metrů a sloužila přes tři měsíce.

„Podle našich statistik se okruh oficiálně udržoval 90 dní, ale na kratším ručně udržovaném okruhu se lyžovalo ještě déle, od Vánoc až do Velikonoc," uvedl primátor Petr Ryška (ODS a KDU-ČSL). Poslední lyžař vyjel na trať 10. dubna.

Členové spolku už do Českého mlýna navážejí techniku a provádějí první testy čerpadel. „Vzhledem k nejistému počasí a zimním výhledům zatím neumíme odhadnout, kdy běžkařský areál zahájí provoz, ale naší snahou je udělat co možná nejdelší okruh v rozsahu podobném jako minulý rok," uvedl Martin Kratochvíl ze spolku.

Nová sněhová rolba 

Podle smlouvy o spolupráci se spolkem Lyžařské Jihlavsko budou tuto zimu náklady lyžování v Českém mlýně nejvýše 600 tisíc korun. Do této částky se podle radnice musí vejít nákup elektřiny, podíl města na pořízení nové sněhové rolby a technické zajištění zasněžování včetně pohonných hmot a servisu rolby. Lyžaři mohou přispět na údržbu běžeckých tratí na transparentní účet spolku, který se stará o projíždění stop i v okolí Jihlavy, když napadne dost sněhu.

V centru Jihlavy budou od prosince také dvě venkovní kluziště, která budou rovněž přístupná zdarma. Veřejnost na nich bude moci bruslit do února. Ovál s umělým ledem bude po roční přestávce vybudovaný kolem mariánského sloupu na Masarykově náměstí.

Na Masarykově náměstí už roste konstrukce na kluziště, bruslaři mohou nastoupit od 3. prosince

Okolo Mariánského sloupu na Masarykově náměstí se od úterý buduje konstrukce, která ponese kluziště. Bruslaři ho budou moci využít od 3. prosince, kdy je v plánu i rozsvěcení vánočního stromu.

Nově nechá radnice osadit menší obdélníkové kluziště také na parkánu blízko Brány Matky Boží. Jeho plocha bude z umělé hmoty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, správa, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě bude v zimě zase okruh pro běžkaře s umělým sněhem. Za vstupné lidi platit nebudou | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.