Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Podvodní hokej mohou hrát muži i ženy dohromady. Potřebujete k tomu malou hokejku, puk, šnorchl, ploutve a plavky

Každý zná v Česku lední hokej, ale jen málokdo ví, že hokej se dá hrát i pod vodou. Stačí k tomu mít vhodný bazén, speciální malou hokejku, těžký puk, potápěčskou masku, šnorchl a ploutve. A hlavně je třeba najít partu nadšenců bez rozdílu věku, dohromady mohou hrát namixované týmy, tedy i ženy s muži. O podvodním hokeji si Drbna povídala s Martinem Barnášem z týmu Pilsen Squids.

Jak se tedy hraje hokej pod vodou?
Je to vlastně jednoduché, hraje se na dně bazénu. Máme puk, který vypadá podobně jako ten hokejový, ale na rozdíl od něj váží kilo a půl. Máme potápěčskou masku, šnorchl, ploutve a krátkou hokejku, se kterou puk tlačíme po dně. A lze s ní samozřejmě i vystřelit tak na vzdálenost dva a půl metru. Každý tým má deset hráčů. Šest jich je ve vodě a čtyři střídají. Cíl je jasný, dostat puk do brány. Máme plechové a přesně specifikované brány, které vypadají jako takové žlábky. Hrajeme se šnorchly, takže je to na nádech. Plavete, když máte puk, tak jste u dna. Když dojde dech, musíte přihrát.

Hraje se třetiny jako v ledním hokeji, nebo je to úplně jinak? A jaký bazén je potřeba?
Třeba mistrovství světa se hraje 2 x15 minut. Evropské turnaje, po kterých jezdíme, nebo naše liga se hraje 10 až 15 minut. Nehraje se na třetiny ale na poločasy. Bazén může být jakýkoli, jde hlavně o to, aby byl dostatečně hluboký. Podle pravidel by hloubka měla být aspoň dva metry. Dva a půl až tři metry jsou ideální. Bazén by měl mít 25 na délku a šířku 12,5 metru.

CZ TÝMY PODVODNÍHO HOKEJE:
Plzeň - Pilsen Squids
Praha- Narwhals Prague
ČB - Serrasalmus České Budějovice

Kolik padne při běžném zápasu branek?
Co se týče branek, tak jsou velké rozdíly podle týmů. Třeba se stává, že jsou skóre 7:0 i velmi vyrovnané zápasy 2:1. Není úplně jednoduché vstřelit branku.

Kde a kdy podvodní hokej vznikl?
Historie podvodního hokeje je poměrně pestrá. Hraje se to od 50. let minulého století. Vznik tohoto sportu sahá do Británie, kde se potápěči v zimě nudili a přemýšleli, jak se zabavit. A také jak si udržet fyzičku. Jeden z nich pak přišel s nápadem na tuto hru. Původně to hrálo osm lidí, a proto tomu říkali Octopush. Pak se to dostalo do Austrálie a na Nový Zéland. Postupně se měnila pravidla do dnešní podoby. Také se změnila podoba a výroba hokejek, která měří do 30 cm. Jsou hráči, kteří si hokejky vytiskli na 3D tiskárně, my je kupujeme ze zahraničí. Puky jsme také nakupovali ze zahraničí, ale nyní je tu jeden kluk z Čech co je vyrábí.

Kde všude se v Česku hraje podvodní hokej?
V Česku máme tři týmy. Jeden je v Plzni, další v Českých Budějovicích a v Praze. Po světě jich je ale spoustu. V Čechách máme dvakrát do roka mezinárodní turnaje. Jeden byl teď v dubnu v Českých Budějovicích a účastnilo se ho 24 týmů z celé Evropy. Další turnaj se bude konat v říjnu v Praze a tam je také přihlášena bohatá mezinárodní účast. Od loňska hrajeme českou ligu a pravidla jsou malinko upravena, protože naše členská základna není tak velká. Takže máme týmy po šesti hráčích, kdy čtyři jsou ve vodě a dva střídají. Máme dvě divize a v každé jsou tři týmy. Máme také ženskou divizi, kde jsou také tři týmy. Typicky hrajeme v namixovaných týmech.

Kterým tým je u nás nejlepší?
Momentálně jsou nejlepším týmem České Budějovice, kde se podvodní hokej hraje tuším od roku 1995. Díky tomu mají největší členskou základnu a nejvíce zkušeností. U nás v Plzni hrajeme sedmým rokem, stejně jako pražský tým. Tam ale to jádro tvoří bývalý hráči z Českých Budějovic, kteří odešli do Prahy.

Kdo může hrát ve vašich týmech?
Složení týmů je pestré. U nás hraje například dvanáctiletý kluk a nejstarší hráčce je šedesát let! Věkový průměr je tak kolem třiceti. Není ale neobvyklé vidět v týmech padesátníky. Je to fyzicky náročné, ale zase v té vodě tělo moc netrpí jako při jiných sportech. Chceme samozřejmě nabírat nové hráče a pokud si tedy s námi chce někdo zahrát, tak se stačí ozvat a my mu zapůjčíme vybavení. Bereme kohokoliv. Není podstatný předpoklad, aby dotyčný byl bůhvíjaký plavec. Sám když jsem začínal, tak jsem plaval jako paní Radová. Důležité je mít chuť do toho sportu. Tréninky máme v v Plzni neděli večer na Slovanech a čtvrtky na Radbuze.

Kdy nejdříve mohou zájemci reálně vidět podvodní hokej?
Budeme teď hrát druhé ligové kolo. Máme to spojené se soustředěním. První ligové kolo jsme měli v březnu v Prachaticích. V sobotu 3. června jsme hráli druhé kolo v Plzni. 

Ze břehu toho tolik moc vidět není. Diváci ať si tedy vždy vezmou plavky a brýle na plavání. Zápasy budeme také nahrávat a videa dáme na YouTube.

Chystáte se také na nějaké akce do zahraničí?
Pravidelně jezdíme na turnaje do zahraničí. Třeba do Polska, Francie a Slovinska. Na mistrovství světa ale nejezdíme, protože je to pro nás extrémně drahé. Všechno si platíme sami, dotace na provoz občas dostaneme přes potápěčský svaz. Je také pravda, že týmy na mistrovství světa jsou výkonnostně někde úplně jinde a nejsme v současné době schopni sestavit konkurenceschopný tým. Proto potřebujeme nové a nadšené hráče.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Richtrová, Pilsen Squids

Štítky podvodní hokej, hokej pod vodou, Pilsen Squids, rozhovor, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodní hokej mohou hrát muži i ženy dohromady. Potřebujete k tomu malou hokejku, puk, šnorchl, ploutve a plavky | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.