Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Náročnou etapu na Dakaru zvládl Martin Prokop dobře, posunul se na pátou příčku

Automobilový jezdec Martin Prokop zajel pátý čas v 5. etapě Rallye Dakar a posunul se na páté místo průběžného pořadí. Na nejrychlejšího Jihoafričana Giniela de Villierse Prokop ztratil 5:06 minuty. V čele je i nadále Stéphane Peterhansel z Francie, který byl dnes třetí.

Pořadatelé dnes pro účastníky 43. ročníku připravili nejtěžší etapu první poloviny rallye. Její součástí bylo 456 km rychlostní zkoušky a trať vedla v náročných dunových polích i po kamenitých cestách.

Prokop se s těžkými podmínkami výborně vyrovnal, na kontrolních bodech se držel na druhém, třetím místě, ale nakonec klesl na pátou pozici. I tak byl ale spokojený.

"Máme za sebou šest hodin tvrdé práce. Od začátku to bylo strašně těžké na navigaci. Byla tam místa ve skalách, které snad ani nejdou projít. Motorky tam nemohly vyjet a my jsme tam museli zůstat stát. Nějak jsme se ale museli vyškrábat nahoru," řekl Martin Prokop, podle jehož slov byla navigace náročná po celou etapu. "S Vikym jsme ale vše našli. Odvedl dnes super práci," ocenil spolujezdce Viktora Chytku. "Když už jsme nemohli, tak nás čekalo 120 kilometrů měkkých dun. Děs běs," řekl.

Podle jezdce týmu Benzina Orlen bylo důležité správně zvolit tempo. "Ráno jsem přemýšlel, jaké zvolit, protože jsem věděl, že to bude extrémně těžké. Zvolil jsem takové, které jsem věděl, že udržím celou dobu. S nikým jsem nezávodil, když někdo přijel, nechal jsem ho jet a vyplatilo se," uvedl Prokop. "Terranova i Al Kasimí před cílem už nemohli. Chalid nakonec 200 metrů před cílem utrhl kolo. Bylo to extrémně náročné," dodal.

V posunu vpřed Prokopovi pomohly i velké problémy Francouze Mathiea Serradoriho nebo nehoda Henka Lategana z JAR. Výrazně dnes ztratil i devítinásobný světový šampion v rallye Sébastien Loeb z Francie.

Rallye Dakar - 5. etapa

Rijád - Burajda, 662 km celkově/456 km rychlostní zkouška:

Automobily: 1. De Villiers, Bravo (JAR, Šp./Toyota) 5:09:25, 2. Baragwanath, Perry (JAR/Century) -58, 3. Peterhansel, Boulanger (Fr./Mini) -2:25, ...5. Prokop, Chytka (ČR/Ford) -5:06, 40. Ouředníček, Křípal (ČR/Toyota) -1:33:33, 53. Zapletal, Sýkora (ČR, SR/Ford) -71:50:35.

Průběžné pořadí: 1. Peterhansel, Boulanger 18:28:02, 2. Al-Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) -6:11, 3. Sainz, Cruz (Šp./Mini) -48:13, ...5. Prokop, Chytka -1:10:32, 47. Ouředníček, Křípal -10:31:56, 52. Zapletal, Sýkora -73:39:54.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Faceook / Martin Prokop

Štítky Martin Prokop, rallye, Dakar, Rallye Dakar, Stéphane Peterhansel, de Villiers, Francie, Toyota, Česko, Benzina, Sébastien Loeb, Jihoafrická republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náročnou etapu na Dakaru zvládl Martin Prokop dobře, posunul se na pátou příčku | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.