Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kdy se vrátíme k zápasům? Pandemie hatí i soutěže jihlavských sportovních klubů

Koronavirová krize samozřejmě velmi zasahuje i do fungování sportovních klubů. Zatímco hokejová Dukla má už po prvoligové sezóně, v nejistotě zůstává fotbalové Vysočina i další jihlavské sporty.

Vyhlášením nouzového stavu se ke 13. březnu zrušily veškeré hokejové soutěže napříč Českou republikou, včetně Chance Ligy, kde nastupuje Dukla Jihlava, která měla rozehranou sérii předkola play-off proti Porubě. Kluby se jednoznačně shodly, že postupujícím týmem by měl být suverénní vítěz po základní částí ČEZ Motor České Budějovice. 

„Nevíme nyní, kdy skončí opatření nouzového režimu. Musíme nyní poslat hráče na dovolenou. Na druhou stranu nevíme, zda po třiceti dnech, tedy 12. dubna, tato opatření nouzového režimu skončí. Vzhledem k zákazu o uzavřených sportovištích bychom se neměli ani kde připravovat,“ zoufá si Bedřich Ščerban, jednatel Dukly Jihlava.

Zatímco hokejisté mají již jasno, Vysočina Jihlava musí zůstat na špičkách. Nejprve museli hráči a funkcionáři akceptovat fakt, že zápas s Duklou Praha odehrají před prázdnými tribunami, poté to, že se odkládají dvě kola a nakonec vládní nařízení poslalo všechny do karantény. „Kluci mají na každý den nastaven individuální tréninkový program, který by měli provádět ze svého bydliště. Ať již přímo v bytových prostorách nebo v jeho blízkosti dle možností každého hráče,“ vysvětluje hlavní trenér Radim Kučera.

Program ale v tuto chvíli není nastaven úplně striktně. „Každopádně i v obýváku se dá posilovat, hlavní je zcela nevypadnout z pohybových aktivit. V tomto omezeném režimu pojedeme minimálně do 24. března,“ upřesňuje kouč.

Významné otázky řeší i americký fotbal. Vysočina Gladiators, kteří si brousili zuby na cenný Czech Bowl, musí přijmout to, že první liga je prozatím zrušena s tím, že později se buď soutěž vyhlásí znova nebo se pro tento rok zruší.

„Od začátku vyhlášení nouzového stavu jsme jasně řekli, že nebudeme organizovat tréninky ani v jakýchkoliv skupinkách "do 30ti" osob a podobně. Nechceme riskovat ani přenos viru mezi hráči nebo jejich příbuznými a ani případné zranění během tréninku, které by vyžadovalo návštěvu nemocnice, kde momentálně řeší jiné problémy, než takovéto případy. Situaci bereme vážně a přistupujeme k ní zodpovědně,“ přibližuje Martin Kulha, manažer Gladiátorů.

Hráči se připravují individuálně v rámci možností karantény. Jakmile bude jasnější, jak se situace bude vyvíjet a kdy by se mohlo vše vracet do normálu, budou Gladiators plánovat přípravu podle toho, kdy a zda vůbec začne sezóna.

S tím, že se sezón nedohraje, počítají i jihlavští hokejbalisté. „Sezona je nyní pozastavená, asi jako většina soutěží po celé Evropě. Nikdo nic neví a čeká se, zda se ta pandemie zastaví. Osobně si nemyslím, že bychom letos sezónu ještě dohrávali, ani na to moc nemyslíme. Zdraví je teď nejdůležitější a až potom může přijít zábava. Jelikož jsme amatéři, tak si nemyslím, že od nás teď někdo něco dělá, maximálně cvičit doma v rámci možností,“ hlásí Petr Král, kapitán prvoligového týmu.

Jediný zápas zbýval prvoligovým basketbalistům BC Vysočina k dokončení sezóny. „Soutěž je zatím přerušena, ten jeden zápas nebude mít vliv na konečné umístění, takže co se toho týče, můžeme být v klidu,“ vysvětluje Petr Pešout, trenér jihlavských basketbalistů. „Proto jsme ani hráčům z A týmu nenařídili speciální individuální přípravu. Samozřejmě v rámci možností kluci nezahálí, ale je to komplikované, aby neporušovali nařízení vlády. Kluci jsou ale na individuální přípravu zvyklí, ví, co mají dělat, takže neočekávám žádné výpadky formy. Přiznám se ale, že už se spíše díváme na příští sezónu.“

Ohodnoť článek

Foto smag.cz

Štítky Jihlava, sport, koronavirus, soutěž, Kraj Vysočina, koronavirová krize, sportovní klub, HC Dukla Jihlava, Madeta Motor České Budějovice, 1. česká hokejová liga, Česko, pandemie, Bedřich Ščerban

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdy se vrátíme k zápasům? Pandemie hatí i soutěže jihlavských sportovních klubů | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.