Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Zběsilá jízda motorkáře na Jihlavsku. Svým jednáním ohrozil život dvou dalších lidí

K tragédii mohlo dojít v úterý 9. července na Jihlavsku. Devatenáctiletý řidič na své motorce značky Kawasaki velmi rychlou a riskantní jízdou ujížděl policejní hlídce. Ohrožoval tak nejen svůj život, ale také život svého o rok mladšího spolujezdce. Policejní hlídce ale neujel.

V úterý dopoledne kolem desáté hodiny prováděla policejní hlídka z Oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dohled nad plynulostí a bezpečností v silničním provozu. Policisté se služebním vozidlem v civilním provedení měřili dodržování nejvyšší povolené rychlosti na silnici II/602 v obci Loudilka. Kolem hlídky projel řidič motocyklu a na motocyklu seděl ještě spolujezdec. Motocyklista jel ve směru od Velkého Beranova na Řehořov Motocyklista projel kolem hlídky rychlostí 109 kilometrů v hodině, když nejvyšší povolená rychlost v obci je zde upravena dopravní značkou a je stanovena na 70 kilometrů v hodině,“ popsala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Za motorkářem se proto vydala přítomná policejní hlídka, která ho dohnala na silnici  II/602 u odboček na obce Luka nad Jihlavou a Kozlov.

Na výzvy nereagoval 

„Motocyklista ale náhle výrazně zvýšil rychlost jízdy. Hlídka uvedla do činnosti systém výstražného světelného a zvukového zařízení a přední nápis STOP. Na to ale motocyklista nijak nereagoval a pokračoval dál v rychlé a velice riskantní jízdě. Jeho rychlost dosahovala více než 200 kilometrů v hodině, což bylo, také vzhledem k tomu, že s ním cestoval na motocyklu ještě spolujezdec, velice nebezpečné,“ pokračuje Čírtková.

Po chvíli motocyklista rychlost snížil, protože dojel pomaleji jedoucí nákladní vozidlo, ale na výzvu hlídky k zastavení motocyklu stále nereagoval. Po chvíli nákladní vozidlo předjel a vysokou rychlostí pokračoval dále v jízdě směrem na Řehořov.

V průběhu prvních šesti měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na silnicích v našem kraji celkem 2 281 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod zvýšil, a to o 288 dopravních nehod, což představuje zvýšení o čtrnáct procent. Policisté letos šetřili také dopravní nehody, při kterých mělo účast 50 motocyklistů.  Dva motocyklisté při nehodě zemřeli, jedenáct se těžce zranilo a 32 dalších se zranilo lehce. Bez zranění z nehody vyvázlo pouhých pět motocyklistů. Jeden motocyklista, který byl účastníkem nehody, byl v podnapilém stavu.

Hlídka pokračovala v pronásledování motocyklu a po celou dobu měla v činnosti zvláštní výstražné zařízení modré barvy a přední nápis STOP, včetně zvukového signálu. Motocykl měla hlídka po celou dobu jízdy na dohled.  Řidič s motocyklem následně zastavil na silnici II/602 u odbočky na obec Vysoké Studnice,“ popisuje další manévry mluvčí policistů.

Hlídka po zastavení řidiče motocyklu vyzvala, aby zanechal svého protiprávního jednání a sesednul z motorky. Řidič uposlechl a policistům sdělil, ať se nezlobí, že zkusil ujíždět, ale když viděl, že policisté jsou neustále za ním, tak ujíždění zanechal.

„Řidiče policisté vyzvali k přeložení dokladů potřebných pro provoz a řízení vozidla na pozemních komunikacích a spolujezdec byl vyzván k prokázání totožnosti.  Řidič hlídce předložil řidičský a občanský průkaz, ale nepředložil osvědčení o registraci vozidla ani doklad o zákonném pojištění motocyklu,“ řekla dále Čírtková.

Na dotaz hlídky, proč s motocyklem ujížděl, řidič uvedl, že nevlastní řidičské oprávnění pro danou skupinu motocyklů, což se potvrdilo v rámci následné lustrace. Řidič se podrobil dechové zkoušce, jejíž výsledek byl negativní. Stejný výsledek měl i test na případnou přítomnost omamných a psychotropních látek.  Lustrací vozidla v dotazu kanceláře pojistitelů policisté zjistili, že k motocyklu není sjednáno zákonné pojištění odpovědnosti. Policisté všechny zjištěné přestupky zadokumentovali a věc předají do správnímu řízení místně příslušnému správnímu orgánu. 

Foto Policie ČR + Drbna

Štítky motorkář, hlídka, rychlost, motocykl, okres Jihlava, silnice, Kawasaki, dopravní nehoda, Kraj Vysočina, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, Velký Beranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zběsilá jízda motorkáře na Jihlavsku. Svým jednáním ohrozil život dvou dalších lidí | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.