Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Desítky tisíc domácností zůstaly bez elektřiny, stromy blokují železniční spoje

Na Vysočině problémy způsobené silným větrem s poryvy i přes 100 kilometrů v hodině zatím nepřestávají, stromy blokují silnice i železnici, poškozena je řada střech domů. Hasiči museli během dopoledne zasahovat na více než 200 míst. Tragicky skončily událost u Starče, kde spadl strom na mladou ženu, ta svým zraněním podlehla.

Bez proudu jsou v kraji desítky tisíc domácností. Společnost ČEZ vyhlásila na Vysočině k 10:30 kalamitní stav.

ČEZ na Vysočině spravuje hlavně území Havlíčkobrodska. Ve zbývajících čtyřech okresech zajišťuje dodávky proudu firma E.ON, rovněž hlásí mimořádný stav. Hodinu před polednem tam bylo podle mluvčího E.ON Vladimíra Váchy ohlášeno 550 poruch na elektrickém vedení, bez elektřiny kvůli tomu bylo zhruba 50 tisíc domácností.

Stromy padají do silnic, na koleje i na střechy. V Havlíčkově Brodě spadl strom na budovu psychiatrické nemocnice, například ve Velké Bíteši a v Lukách nad Jihlavou na střechu rodinného domu a v Novém Veselí na střechu fary. Řadu střech poškodil vítr, v obci Puklice hasiči pomáhají zajistit střechu mateřské školy.

Vyvrácené stromy blokují provoz na více vlakových tratích v kraji. Podle údajů na webu Českých drah jsou problémy například mezi Pacovem a Horní Cerekví, v úseku Počátky - Jihlava - Havlíčkův Brod, mezi Třeští a Telčí a mezi Ždírcem nad Doubravou a Havlíčkovým Brodem.

Jihlavská radnice nechala kvůli větru zavřít ústřední hřbitov, protože tam vítr vyvrátil nebo zlomil nejméně dva stromy. Uvedl to mluvčí města Radek Tulis.

Meteorologové dnes varovali před extrémně silným větrem v celém Česku. V Přibyslavi na Vysočině zaznamenali před 10:00 v nárazech rychlost větru 125 kilometrů v hodině a v Kostelní Myslové 106 kilometrů. ČTK to sdělil Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. K večeru může ve vyšších polohách kraje také sněžit.

Foto David Pik | Zdroj ČTK, HZS

Štítky strom, Kraj Vysočina, střecha, Stařeč, ČEZ, E.ON, Havlíčkův Brod, okres Havlíčkův Brod, České dráhy, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky tisíc domácností zůstaly bez elektřiny, stromy blokují železniční spoje | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.