Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Policie stíhá jednu osobu kvůli stavbě kanalizace ve Fryšavě pod Žákovou horou

Policie zahájila trestní stíhání jedné osoby kvůli stavbě kanalizace a čistírny odpadních vod v obci Fryšava pod Žákovou horou. Jméno ani jiné informace k případu nebude policie do skončení vyšetřování poskytovat, řekla policejní mluvčí Stanislava Miláčková. Dotovanou stavbu v celkové hodnotě přes 50 milionů korun ukončilo bývalé vedení obce zhruba před čtyřmi lety. Trestní oznámení kvůli podezřením na pochybení podal nynější starosta obce Mojmír Humlíček v lednu 2015.

Na stavbu čerpala vesnice s 350 obyvateli 37,5 milionu korun dotace. Podle loňského rozhodnutí finančního úřadu by měla z této částky kvůli pochybením vrátit 15,3 milionu. Toto rozhodnutí zatím není pravomocné, protože se proti němu obec odvolala a požádala o snížení částky. Výsledek zatím nezná.  Starosta dnes ČTK řekl, že podle posledního vyrozumění od úřadu se lhůta pro vyřízení odvolání prodlužuje vzhledem k objemnosti celého případu.

Humlíček vede obecní úřad od listopadu 2014. K probíhajícímu policejnímu vyšetřování se nemůže vyjadřovat, řekl.

Minulý týden starosta doplňoval trestní oznámení textem o více než 230 stranách, v němž podle něj obec upozorňuje na další závažné záležitosti týkající se stavby kanalizace a čistírny. Jde kupříkladu o úsek kanalizace, který byl podle vedení obce stavební firmě zaplacen, aniž byl proveden, kvalitu úpravy cesty k čistírně, která údajně neodpovídá proplacené částce, nebo nedostatečnou kapacitu čerpadel. Podle starosty to jsou záležitosti, které se netýkají jen bývalého vedení obce, ale také dodavatelské firmy a technického dozoru.

Přes výše zmíněné problémy podle Humlíčka obec s ročním rozpočtem 4,5 milionu korun funguje bez omezení. Hrozící sankce její hospodaření zatím nijak neomezuje. Obec nyní dokončuje úpravu veřejných ploch, letos také nechá vyměnit všech 72 oken ve škole a školce.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky stíhání, policie, Fryšava, kanalizace, žaloba, stavba, Fryšava pod Žákovou horou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie stíhá jednu osobu kvůli stavbě kanalizace ve Fryšavě pod Žákovou horou | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.