Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Celníci v Jihlavě odhalili dělníky s padělanými doklady. Hrozí jim vyhoštění a tříleté vězení

Osm nelegálně pracujících zahraničních dělníků odhalila ve čtvrtek hlídka Celního úřadu pro Kraj Vysočina při kontrole na stavbě bytových domů v Jihlavě. Dva z nich se při kontrole prokázali padělanými doklady. Sedm nelegálních dělníků celníci předali policii, dnes sdělil mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman.

„Nikdo z kontrolovaných nepředložil pracovní smlouvu či jiný pracovně právní doklad opravňující k výkonu práce na území České republiky,“ uvedl mluvčí.

Čtyři dělníci se podle Zemana prokázali ukrajinskými cestovními doklady s polskými a maďarskými turistickými vízy, dva předložili moldavské pasy a dva dělníci se prokázali slovenským dokladem totožnosti. Později se prokázalo, že šlo o padělané slovenské doklady. Až na policejní služebně oba cizinci ukázali pravé ukrajinské cestovní pasy s maďarskými vízy.  „Kromě jednoho Ukrajince, který má na českém území nahlášen trvalý pobyt, bylo zbylých sedm cizích státních příslušníků předáno k dalším úkonům Policii ČR,“ dodal Zeman. 

V sedmičlenné skupině bylo podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové pět Ukrajinců a dva Moldavané. „S pěti dělníky bylo zahájeno správní řízení o vyhoštění. Dva Ukrajinci byli zadrženi pro podezření z padělání veřejné listiny. Jednání probíhá ve zkráceném řízení. Kromě vyhoštění jim hrozí odnětí svobody až na tři roky,“ řekla ČTK Čírtková.

Pracovníci Celního úřadu pro Kraj Vysočina letos uskutečnili 17 kontrol zaměstnávání cizinců, ve 13 případech zjistili nesrovnalosti. Podezření na výkon nelegální práce odhalili u 23 lidí, u dalších 36 lidí jejich zaměstnavatel nesplnil informační povinnost vůči příslušné pobočce úřadu práce.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky dělník, Jihlava, Kraj Vysočina, Česko, Policie České republiky, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci v Jihlavě odhalili dělníky s padělanými doklady. Hrozí jim vyhoštění a tříleté vězení | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.