Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Soud začne projednávat tragický případ pádu mostu ve Vilémově. Zemřeli při něm čtyři dělníci

Kauzu tragického pádu silničního mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku začne ve čtvrtek 4. května řešit Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Hlavní líčení s deseti lidmi obviněnými z obecného ohrožení z nedbalosti začne čtením obžaloby a výslechem obžalovaných. Při pádu mostu zemřeli čtyři dělníci. Obviněným, mezi nimiž jsou zástupci stavebních firem, investora i stavebního dohledu, hrozí vězení od tří do deseti let.

Hlavní líčení je zatím naplánováno na jeden den, další postup určí soudkyně Hana Doubková.

Most ve Vilémově se zřítil v září 2014. Pod mostem pracovalo v té době šest dělníků. Čtyři zahynuli a dva byli zraněni. Hned po nehodě se objevily spekulace, že statiku mostu narušilo odbagrování přílišného množství zeminy u vnější strany mostní podpěry. Podle závěrů policejního vyšetřování, výslechů a odborných posudků nebyly stavební práce řízeny v souladu s projektovou dokumentací a nebylo zajištěno dodržování povinností k ochraně života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Dostaly je firmy Strabag a Bögl a Krýsl a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková. Pokutovaní podle inspektorátu nezajistili dostatečně bezpečnou koordinaci prací při opravách mostu.

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově procházel rekonstrukcí v rámci modernizace silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most ve Vilémově opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.

Autoři

Štítky dělník, Vilémov, Havlíčkův Brod, okres Havlíčkův Brod, Strabag, Inspektorát práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud začne projednávat tragický případ pádu mostu ve Vilémově. Zemřeli při něm čtyři dělníci | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.