Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na Vysočině loni výrazně vzrostla počítačová kriminalita. Hodně případů vzniká na Facebooku

Kriminalisté na Vysočině zaznamenali loni výrazný nárůst počtu případů počítačové kriminality. Zatímco v roce 2015 evidovali 285 přestupků i trestných činů, loni se tento počet zvýšil o 100 případů, z toho bylo 167 přestupků a 218 trestných činů. Nejčastěji šlo v oblasti informační kriminality o majetkovou trestnou činnost. Loni se to týkalo 182 případů, což je o 70 víc než v roce 2015, sdělila to dnes policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

„V poslední době se často stává, že si pachatel najde na sociální síti osobu, osloví ji a naváže s ní přátelský vztah. Cílem je získání důvěry, vzbuzení lítosti a následné získání peněz, které jim jejich oběť sama přepošle na bankovní účet,“ uvedla mluvčí. Částky se postupně zvyšují. K získání důvěry používají pachatelé různé historky, například o vážně nemocných členech rodiny. Někdy se pachatelé snaží navázat platonický vztah a své oběti dají příslib budoucího společného soužití.

„Častým jevem jsou také inzeráty na prodejních portálech, kde pachatelé nabízejí k prodeji zboží, ve velké míře pocházející ze zahraničí a za velice příznivou cenu. Kupující pak neobdrží ani zakoupené zboží, ani zaslané peníze,“ uvedla mluvčí.

Na facebookových profilech se také objevují žádosti o zpřístupnění osobních údajů včetně telefonního čísla. Pachatel vytvoří totožný profil osoby, kterou uživatel profilu zná a má ji již uloženou v přátelích. „Následně zašle žádost o zaslání telefonního čísla, například z důvodu jeho ztráty, a dále žádost o hlasování v nějaké anketě nebo soutěži a zaslání hlasovací SMS,“ popsala Miláčková. Hlasovací zprávou se pak potvrdí platební příkaz.

Obranou před počítačovou kriminalitou je podle policie hlavně opatrnost a dodržování základních bezpečnostních zásad. Lidé by měli hlavně na profilech sociálních sítí zveřejňovat minimum osobních údajů a informací.  „Na žádosti o zaslání osobních údajů nereagujte a nikomu je neposkytujte, pokud si nejste jisti, s kým komunikujete,“ dodala mluvčí.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky Kraj Vysočina, počítačová kriminalita, Facebook, osobní údaje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině loni výrazně vzrostla počítačová kriminalita. Hodně případů vzniká na Facebooku | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.