Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Bývalá starostka Cejle dostala pokutu, stíhání dalšího bývalého starosty bylo zastaveno

Bývalá starostka Cejle na Jihlavsku Dana Poláčková dostala peněžitý trest 80 tisíc korun za zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Podle soudu stejně jako další bývalý starosta František Němec uzavírala fiktivní smlouvy za práce pro obec, které nebyly provedeny. Stíhání Němce bylo zastaveno kvůli uplynutí promlčecí doby. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájkyně Poláčkové si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Podle soudu bylo prokázáno, že Němec jako starosta a Poláčková jako místostarostka a později rovněž jako starostka (oba nezávislí) nevykonávali řádně svou funkci. „Uzavírali písemné i ústní smlouvy na vykonání prací pro obec. Práce se nevykonaly, lidé peníze nedostali, obžalovaní je použili na jiné účely,“ uvedla soudkyně Tereza Jedličková.

Způsobená škoda u každého z obviněných nepřesáhla 500 tisíc korun. Obec se podle výroku soudu má náhrady škody domáhat v občanskoprávním řízení.

Oba obžalovaní vinu od začátku rezolutně popírali a odmítli spekulace, že by se na úkor obce obohatili. Podle jejich obhájců nebylo prokázáno, že by peníze byly vynaloženy na něco jiného, než jako odměna za práci pro obec.  „Od začátku jsem tvrdil, že jsem nevinný. Lidé za práci pro obec peníze dostali, všechno bylo řádně zdaněno,“ řekl Němec novinářům.

Autoři

Štítky František Němec, Cejle, peníze, okres Jihlava, Tereza Jedličková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá starostka Cejle dostala pokutu, stíhání dalšího bývalého starosty bylo zastaveno | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.