Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Policista Martin Matoušek měl po službě, přesto pomohl se záchranou života

Jihlavský policista neváhal pomoci muži, který náhle zkolaboval. Za statečnost a rychlý zákrok dostal skleněnou Plaketu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina za projevení odvahy a osobní statečnosti a také kázeňskou odměnu.

Bylo zrovna 8. srpna, když Martin Matoušek vykonával denní službu jako dozorčí na jihlavském obvodním oddělení. „Večer mu skončila služba, a když už byl připravený k odchodu domů, tak jeho kolegyně, která po něm službu přebírala, přijala oznámení od hlavního vchodu do budovy Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Volající se dotazoval, zda není v budově k dispozici defibrilátor, protože na silnici před budovou náhle zkolaboval cyklista,“ popsala policejní  mluvčí Dana Čírtková.

„Martin Matoušek pracuje na Krajském ředitelství policie kraje Vysočina od roku 2010 a od roku 2013 je ve služebním poměru u Policie České republiky. Patří mezi velice zkušené policisty, kteří již mnohokrát prokázali, že pomáhat a chránit nejsou  pouze prázdná slova nebo fráze.“
Dana Čírtková, policejní mluvčí

Martin Matoušek okamžitě vyběhl z budovy k muži, který ležel na silnici a hlavou částečně na okraji chodníku. Skupina lidí už prováděla resuscitaci. Policista však rychle zhodnotil, že muž nemá hlavu v potřebném záklonu tak, aby se mu zpřístupnily dýchací cesty. „Proto u muže okamžitě tento záklon hlavy udělal, aby zprůchodnil dýchací cesty  a aby  další resuscitace byla účinná,“ podotkla Čírtková.

Muž masírující srdce pokračoval, ležící cyklista měl náhle tendenci se nadechovat, jednalo se o takzvané lapavé dýchání, které je známkou zástavy srdce. „Policista věděl, že je potřeba provádět masáž intenzivněji, proto převzal na místě další provádění nepřímé masáže srdce a pokračoval v ní za asistence ostatních přítomných osob až do příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby,“ informovala o dalším postupu mluvčí.

Po příjezdu záchranářů ještě policista pomáhal s přípravou vybavení a naložením zraněného muže na nosítka. Spolu s kolegyní ztotižili osoby na místě události i samotného cyklistu. „Jednalo se o dvaasedmdesátiletého muže, který projížděl na jízdním kole po silnici po ulici Vrchlického a jel směrem od kruhového objezdu k ulici S. K. Neumanna. Vlivem zdravotní indispozice, kdy mu přestal náhle fungovat kardiostimulátor, upadl na silnici a zůstal ležet na místě,“ popsala Čírtková.

Za cyklistou zastavilo hned první auto, jeho posádka okamžitě volala linku 155. Policisté následně zjsitili, že muž neměl na hlavě cyklistickou helmu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky záchrana života, zástava srdce, resustitace, policie, statečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policista Martin Matoušek měl po službě, přesto pomohl se záchranou života | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.