Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Podvodníci stále útočí. Policie popisuje sedm nejnovějších případů, jak lidé rychle přišli o velké peníze

Sedm různých oznámení od občanů, kteří se stali terčem podvodů v internetovém prostředí, přijali během prvního srpna krajští policisté. Lidé vždy přišli o značné finanční prostředky a tak policie jednotlivé postupy podvodníků podrobně popsala.

„Prevence je stále potřebná,“ prohlásila policejní mluvčí Dana Čírtková a rozhodla se informovat, jak podvodníci postupují. Pokud se kdokoliv dostane do situace podobné těm níže zmíněným, měl by okamžitě ukončit komunikaci.

Případ první: Poškození byli telefonicky kontaktováni neznámým pachatelem, který se vydával za zaměstnance banky. Sdělil jim, že by z důvodu bezpečnosti bylo potřeba převést peníze z jejich bankovního účtu na jiný „zájmový“ bankovní účet. Poškození převedli téměř 600 tisíc a až poté kontaktovali banku, která jim sdělila, že jde o podovodné jednání.

Případ druhý: I tentokrát se jednalo o telefonát údajného pracovníka banky. Poškozená se od něj dozvědala, že má napadený účet a peníze zachrání převodem jinam. Proto poslala téměř 130 tisíc korun na jiný účet, neznámý pachatel se poté odmlčel a od té doby ho nelze kontaktovat.

Podle policie jsou vůbec nejnebezpečnější investiční nabídky, které lidé naleznou na sociálních sítích. Obvykle jim vévodí veřejně známá osoba, podmínky investování jsou výhodné, vyřízení je navíc velice rychlé a pohodlné. Jde však o podvod.

Případ třetí: Poškozená na základě e-mailové komunikace, která vycházela z údajného investování s Leošem Marešem v pořadu Jana Krause, klikla na odkaz. Následně po telefonickém navedení ze strany neznámého pachatele opakovaně přes bankovní aplikaci potvrdila odeslání dvou plateb a přišla o 140 tisíc. „Neznámý pachatel následně uzavřel bez jejího vědomí smlouvu o úvěru na částku téměř osmdesát tisíc korun, ale ze strany banky byla tato transakce zastavena,“ uvedla mluvčí.

Případ čtvrtý: Poškozenou kontaktoval neznámý muž přímo před pobočkou banky a nabídl jí výhodnější zhodnocení peněz. Následně jí kontaktoval přes e-mail, ona podle jeho pokynů zřídila účet a převedla na něj necelých 190 tisíc korun.

Případ pátý: Poškozeného kontaktoval neznámý pachatel a ten ho přesvědčil, aby si pod zámínkou legalizace výdělku na jeho bitcoinovém účtu zříidal další účet. Poté instaloval program pro vzdálený přístup k počítačí a podvodník mu z účtu odčerpal karetními traksakcemi téměř tři sta tisíc kourn. Zřídit si půjčku ve výši čtvrt milionu se mu ale nepodařilo.

Případ šestý: Pokračují i podvody na inzertním portálu Market Place. Neznámý pachatel tam projevil zájem o nabízené zboží a prodávající zaslal falešný odkaz. Poškozená byla následně přesměrována na stránku, která vypadala jako web Balíkovny. Tam vyplnila veškeré údaje ke své platební kartě včetně CVC kódu a v mobilním telefonu transakci odsouhlasila. Přišla o 42 tisíc korun.

Policie: Buďte opatrní. Pozor na podvodné stránky vypadající jako přihlášení k internetovému bankovnictví

Policisté znovu apelují na veřejnost. Opět jde o podvody na internetu, konkrétně byli podvedeni lidé, kteří se přihlásili do internetového bankovnictví. Jak dnes uvedla mluvčí policistů Jana Kroutilová, je velmi důležité se při přihlášení ujistit a...

Případ sedmý: Opět šlo o inzerát, neznámý pachatel reagoval na prodej klávesového nástroje. Projevil zájem s tím, že zajistí dopravu na své náklady přes kurýrní službu. Odkaz vedl na stránku podobající se té společnosti DPD, kde byl další odkaz na platební bránu s tím, že po vyplnění údajů prodávajícímu přijdou na účet peníze za klávesy. Tak se ale nestalo, naopak z účtu odešly dva tisíce pět set korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Jan Luxík | Zdroj Policie ČR

Štítky podvody, internet, policie, peníze, kybernetická bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci stále útočí. Policie popisuje sedm nejnovějších případů, jak lidé rychle přišli o velké peníze | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.