Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 3. srpna 2024  |  Svátek má Miluše
Bez reklam

Počet trestných činů se na Vysočině v prvním pololetí snížil

Kriminalita na Vysočině se v letošním prvním pololetí snížila. Policie evidovala 2782 trestných činů, o 10,7 procenta méně než od ledna do června 2023. Kriminalisté v tomto období vyšetřovali dvě vraždy, oba se jim podařilo objasnit. Kriminalita se letos do konce června snížila v celé republice, a to o 1,4 procenta.

Policie v kraji v prvním pololetí objasnila 47,5 procenta trestných činů a dalších 347 trestných činů, které se staly v předchozích letech. Stíhala 1349 lidí.

Výrazně se podle Čírtkové snížil počet trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Méně je také případů sprejerství a hospodářské trestné činnosti. Ubylo také trestných činů, které mají na svědomí cizinci. Počet poklesl o 28 na 176.

Naopak trestných činů u kybernetické kriminality na Vysočině v prvním pololetí mírně přibylo. Policisté řešili 421 případů, o osm víc než v roce 2023. „I když se věnujeme velmi intenzivně oblasti prevence v této oblasti a veřejnost pravidelně upozorňujeme na možná rizika různých podvodných telefonátů, na snahy pachatelů získat jejich osobní údaje a údaje k bankovním účtům a platebním kartám, lidé jsou stále neopatrní a často tak přicházejí o své celoživotní úspory. S případy tohoto typu trestné činnosti se v různých formách setkáváme denně," řekl náměstek ředitele krajského policejního ředitelství Pavel Peňáz. Kybernetickou kriminalitou vznikla poškozeným v prvním pololetí škoda přes 70 milionů korun.

Přibylo i násilných trestných činů. Od ledna do konce června jich policisté v kraji vyšetřovali 315, bylo jich o 16 víc než ve stejném období vloni. Loupežných přepadení se v tomto období stalo 12 a případů úmyslného ublížení na zdraví 125.

Kriminalita zaměřená na majetek se v meziročním porovnání snížila o necelých pět procent na 1173 případů. Šlo o různé druhy krádeží.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, pololetí, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet trestných činů se na Vysočině v prvním pololetí snížil | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.