Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Cizinec jedoucí po dálnici mohl manipulovat s tachografem, zaplatil za to sto tisíc korun

Zařízení, které umožňuje neoprávněnou manipulaci s tachografem, odhalili dálniční policisté z Velkého Beranova v kamionu s rumunskými registračními značkami. Řidiče to vyšlo draho.

Kamion policisté kontrolovali v úterý 25. června krátce po půl desáté dopoledne na 115. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Za volantem soupravy složené z tahače a návěsu s rumunskými značkami seděl pětadvacetiletý cizinec, rovněž z Rumunska.

„Na místě kontroly policisté provedli kontrolní měření snímače tachografu, kterým byly zjištěny nestandartní hodnoty na proudech a jednotlivých odporech. Poté provedli kontrolu dat získaných ze záznamového zařízení, která byla následně porovnána s daty zaznamenávající pohyb vozidel nezávisle na tachografu. Tímto porovnáním byly zjištěny nesrovnalosti mezi daty,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková, jak policisté nesrovnalost odhalili.

ŘIdič mohl zkreslovat dobu jízdy

Následně policisté ve spolupráci s odbornou firmou přistoupili k demontáži snímače od převodové skříně. Na ochranném pouzdru byla drobná mechanická poškození, proto došlo k odstranění tohoto pouzdra. „Ohledáním těla snímače jsme zjistili, že na základní desku snímače byla přidána dodatečná elektronika,“ uvedl Jiří Šoukal, vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov.

Dále se tak strážci zákona podívali do kabiny kamionu, kde nad tachografem našli aktivační zařízení potřebné ke spuštění manipulace s tachografem. „Tímto způsobem mohl řidič přímo z kabiny tahače ovlivňovat chod záznamového zařízení a zkreslovat tak časy doby jízdy a doby bezpečnostních přestávek,“ vysvětlila mluvčí. Policisté tak rozhodli o uložení kauce sto tisíc, kterou cizinec uhradil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky dálnice, kamion, manipulace s tachografem, dálniční oddělení, kauce, sto tisíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizinec jedoucí po dálnici mohl manipulovat s tachografem, zaplatil za to sto tisíc korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.