Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Lidé investovali do whisky, mohlo jít o podvod v řádech milionů korun. Případ řeší krajští kriminalisté

Investice do alkoholu se zdála být výhodnou. Lidé, kteří se nechali zlákat, ale nedisponují potřebnými informacemi. Policie tak vydala zprávu, kde se celé kauze podrobně věnuje.

Krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality se zabývají poměrně neobvyklým a velice rozsáhlým případem, který se týká investic do investičního alkoholu. Mohlo jít o trestný čin podvodu.

Kolující informace nemusí být pravdivé

Policisté uvedli, že se v médiích a na sociálních sítích objevují zaváděcí informace, které jsou velmi nepřesné nebo často zcela nepravdivé. „Tyto informace, které vycházejí z naprosté neznalosti platných právních předpisů, a to zejména z oblasti spotřebních daní z lihovin, pak zbytečně uvádějí v omyl konkrétní investory, kteří do investičního alkoholu v minulosti investovali,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Tito lidé se cítí být podvedení, chtějí zachránit své investice a tak se obrací na policii. „Někteří tito investoři se naprosto mylně domnívají, že investičního alkoholu se netýkají daňové předpisy ani zákon o povinném značení lihu, což je velký omyl,“ informovala Čírtková.

„Jednou ze společností, která je v současné době prověřována ze strany krajských kriminalistů, je společnost Česká Whisky s.r.o., která je součástí holdingu společností Trebitsch Holding SE,“ sdělila Čírtková a pokračovala: „Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina potvrzují, že tato trestní oznámení jsou v poslední době skutečně na denním pořádku a možná způsobená škoda dosahuje částek v řádech mnoha milionů korun.“

Investoři měli znát legislativu

Policisté tak požádali o vysvětlení některých pojmů Celní správu České republiky. Z výkladu vyplývá, že se investoři měli seznámit s legislativou a detailně si upravit smluvní podmínky. „Ani smluvní ujednání však nemusí zajistit, že provozovatel daňového skladu dostojí všem svým závazkům vůči Celní správě České republiky a lihoviny například nepropadnou státu v rámci řízení vedeným s provozovatelem daňového skladu a vlastníkem lihu,“ upozornila Čírtková.

Lidé, kteří investovali do sudů s whisky, si „své“ sudy nemohou fyzicky převzít. Policie zároveň vyzvala investory, kteří se domnívají, že byli poškozeni ohledně nabídky investice do alkoholu, aby vše nahlásili. „K danému oznámení by si měl případný poškozený s sebou přinést veškeré dokumenty týkající se dané investice,“ uzavřel vyšetřovatel případu Martin Jaša.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj Policie ČR

Štítky investice, podvod, alkohol, whisky, policie, Celní správa České republiky, Trebitsch whiskey

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé investovali do whisky, mohlo jít o podvod v řádech milionů korun. Případ řeší krajští kriminalisté | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.