Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rumun na benzince nezaplatil a pak ujížděl policii, došlo i na zbraň. Honička skončila nehodou u Markvartic

Dramatický a nakonec úspěšný zákrok mají na svém kontě policisté z dálničního oddělení Velký Beranov, kteří pronásledovali řidiče, jenž tankoval na benzince a nechtělo se mu platit. Tak po tankování prostě ujel.

Incident se stal ve středu 3. dubna krátce po druhé hodině ranní. O ujíždějícím řidiči se policisté dozvěděli od obsluhy čerpací stanice, která se nachází na 95. kilometru ve směru na Brno.

„Šlo o řidiče osobního vozidla VW Passat, který natankoval pohonné hmoty za téměř tři tisíce korun a bez zaplacení z místa ujel. Obsluha policistům uvedla podrobný popis osobního vozidla, včetně jeho registrační značky,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Řidiče se vydala pronásledovat nejbližší policejní hlídka, která se snažila vozidlo na dálnici D1 zastavit, ale jeho řidič na pokyny k zastavení nijak nereagoval a pokračoval v jízdě směrem na Brno, když na exitu 112 Jihlava sjel z dálnice a pokračoval směrem na Jihlavu.

„Policejní hlídka ujíždějící vozidlo stále pronásledovala s cílem toto vozidlo zastavit. Operační důstojník integrovaného operačního střediska předal informace o pronásledování vozidla dalším policejním hlídkám, protože pronásledované vozidlo projíždělo vysokou rychlostí po silnici I/38 ve směru na Znojmo. Na okružní křižovatce v katastru obce Markvartice řidič pronásledovaného vozidla nezvládl řízení a havaroval s vozidlem mimo komunikaci, když skončil na přilehlém poli. Ve vozidle cestovala kromě řidiče ještě jedna spolujezdkyně,“ dodává Čírtková.

Do pronásledování řidiče se zapojila i policejní hlídka z pohotovostního a eskortního oddělení. Tito policisté museli použít donucovací prostředky, a to namířenou zbraň a poté hmaty, chvaty a pouta. Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku ke zjištění případné přítomnosti alkoholu v krvi. Dechová zkouška měla negativní výsledek.

V autě nebyli připoutaní 

„Policisté zjistili, že ani řidič ani jeho spolujezdkyně nebyli za jízdy připoutání bezpečnostním pásem. Oba se při nehodě lehce zranili, přivolaná zdravotnická záchranná služba je ošetřila na místě a poté za asistence policejní hlídky převezla k dalšímu vyšetření do jihlavské nemocnice. Havarované vozidlo bylo po nehodě nepojízdné a cestou správce komunikace byl zajištěn jeho odtah. Při nehodě vznikla na vozidle hmotná škoda ve výši 80 tisíc korun,“ dodává mluvčí policistů.

Kontrolou dokladů u řidiče policisté zjistili, že auto řídil devatenáctiletý muž z Rumunska, který měl dvakrát vyslovený zákaz řízení motorových vozidel, a neměl tedy za volantem co dělat. Poslední zákaz řízení má platný až do roku 2025.

„Na sedadle spolujezdce seděla dvacetiletá státní příslušnice Moldavska. Prvotní kontrolou dokladů u této ženy policisté zjistili, že na území České republiky zřejmě pobývá nelegálně. Proto byla zajištěna a k provedení dalších procesních úkonů si ji převzali policisté z odboru cizinecké policie. Provedenou lustrací v informačních systémech a podle otisků vstupních razítek bylo zjištěno, že cizinka pobývá od 26. prosince 2023 na území členských států Evropské unie, Islandské republiky, Lichtenštejnského knížectví, Norského království a Švýcarské konfederace bez platného oprávnění k pobytu, i když k tomu není oprávněna,“ popsala dále Čírtková.

Deset měsíců nesmí do zemí EU 

Žena byla s pomocí tlumočníka vyslechnutá a pak policisté vydali rozhodnutí o správním vyhoštění a rozhodnutí o povinnosti uhradit náklady řízení. Zároveň tato žena nesmí deset měsíců pobývat v zemích Evropské unie. Za to, že v ČR pobývala bez oprávnění, dostala pokutu ve výši tisíc korun.

„Řidiče si jako osobu podezřelou ze spáchání protiprávního jednání převzali policisté z dálničního oddělení Velký Beranov, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a za účasti tlumočníka s mužem vedli zkrácené přípravné řízení. Muže po převzetí podezření ze spáchání přečinu propustili ze zadržení. Újezd od čerpací stanice bez zaplacení pohonných hmot policisté zadokumentovali jako přestupek proti majetku, stejně tak dopravní přestupek neuposlechnutí výzvy, kdy řidič nereagoval na výzvy k zastavení vozidla,“ doplnila závěrem Čírtková s tím, že oba přestupky odevzdají policisté k řešení do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky benzina, čerpací, stanice, pohonné hmoty, újezd, dálnice, D1, policie, Velký Beranov, Jihlava, Markvartice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rumun na benzince nezaplatil a pak ujížděl policii, došlo i na zbraň. Honička skončila nehodou u Markvartic | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.