Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Sedm mužů vykrádalo benzinky na Vysočině. Šli po cigaretách, penězích i hřbitovních svíčkách

Jihlavští kriminalisté rozkryli dobře organizovanou skupinu, která se na Vysočině i na jižní Moravě zaměřila na vykrádání čerpacích stanic. Celkem se vloupali do jedenácti z nich. Hrozí jim až osm let za mřížemi, mladistvému, který byl také součástí skupiny, hrozí trest poloviční.

Skupina operovala na Jihlavsku, Třebíčsku, Žďársku, ale také Znojemsku a Brněnsku. A celkem za nimi zůstala více než milionová škoda.

Jejich loupeže skončily minulý týden, kdy kriminalisté všechny podezřelé muže zadrželi. Někteří byli zrovna „v akci“. „Krádež už se jim ale v tomto případě nepodařila tak, jak si plánovali. Všech sedm mužů je obviněno ze spáchání dvou trestných činů, pět z nich kriminalisté stíhají vazebně,“ sdělila k případu policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Vše začalo v první polovině února, kdy na Jihlavsku došlo na několika benzinkách k vloupání. Na to si posvítila kriminálka.

Chyceni při činu 

„Precizním šetřením policisté zjistili, že krádeže v Nové Říši a Hladově spojují stejní maskovaní pachatelé. Jednotlivé krádeže probíhaly rychle a zkušeně, jihlavští kriminalisté byli ale lepší. Podařilo se jim v krátké době dostat na stopu organizované skupiny a zjistili, že mají vloupáních na svědomí daleko víc. Minulý týden vyústilo prověřování v realizaci a v policejních celách skončilo postupně všech sedm podezřelých mužů. Čtyři z nich zadrželi kriminalisté ve spolupráci se speciální jednotkou Dukovany v obci na Znojemsku, kam čtveřice podezřelých mužů vyrazila v časných ranních hodinách ve dvou vozidlech k další čerpací stanici s cílem získat pro sebe zisk,“ jmenuje Kroutilová.

Krádež pro ně ale neskončila tak, jak si představovali. Policisté všechny čtyři zadržené muže odvezli na jihlavské policejní oddělení k provedení dalších úkonů. Následně za nimi s pouty na rukou směřovali také zbývající tři podezřelí, dva z nich kriminalisté zadrželi na Třebíčsku a zbývajícího na Jaroměřicku.

„Kriminalisté provedli domovní prohlídku v místě bydliště jednoho ze zadržených mužů a dále prohlídku obou osobních vozidel, se kterými podezřelí muži přijeli k čerpací stanici. Kriminalisté zajistili věci, u kterých vznikl předpoklad, že pocházejí z trestné činnosti nebo byly při jejím páchání použity,“ říká mluvčí policistů.

Začalo trestní stíhání všech sedmi zadržených mužů. Třem je více než třicet let a mají již za sebou trestní minulost, další tři jsou ve věku kolem dvaceti let a poslednímu je teprve sedmnáct. Všichni jsou z Třebíčska nebo Znojemska. „Zadržení muži jsou obviněni z pokračujícího zločinu krádeže vloupáním, přičemž činem byla způsobena větší škoda. Krádeže páchali jako členové organizované skupiny. Dále jsou muži obviněni z přečinu poškození cizí věci,“ řekl Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality s tím, že oba trestné činy spáchali obvinění muži ve spolupachatelství a u mladistvého se jedná o obvinění ze dvou provinění.

„Dva z obviněných mužů byli v minulosti již opakovaně odsouzeni za různorodou trestnou činnost, zejména majetkovou, a odpykali si i trest odnětí svobody. Oba jsou navíc ve zkušební době jeden podmíněného trestu odnětí svobody a druhý podmíněného propuštění z věznice,“ doplnila Jana Kroutilová. Skupina zlodějů loupila celkem jedenáctkrát. Vybírali si čerpací stanice v menších obcích a na odlehlejších místech na území Vysočiny a Jihomoravského kraje. Nejstarší z obviněných mužů byl u všech jedenácti vloupání, nejmladší - mladistvý se podílel na krádeži ve dvou případech.

Zajímaly je peníze i hřbitovní svíčky 

„Na některá místa se po uplynutí určité doby muži vrátili a do čerpací stanice se vloupali opakovaně. Krádeží se dopouštěli v nočních nebo časných ranních hodinách. Na Třebíčsku se jejich cílem stala čerpací stanice v Želetavě a na Žďársku v katastru obce Bukov,“ dodala Kroutilová.

Během krádeží je zajímaly hlavně tabákové výrobky a nápoje – alkoholické i nealkoholické. Dále šli po cukrovinkách a zboží pro motoristy. A také je samozřejmě zajímala finanční hotovost. „Odcizili ale také například zásilky určené k doručení, datové kabely nebo hřbitovní svíčky. Vysokou škodu způsobovali majitelům čerpacích stanic také poškozením dveří, oken a zařízení provozovny, v některých případech tato škoda přesáhla i sto tisíc korun,“ vyčíslila Jana Kroutilová.

Dva jsou stíháni na svobodě 

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí pěti obviněných mužů do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byli všichni do vazby vzati a policisté je odvezli do věznice. Zbývající dva, obviněný muž a mladistvý, jsou stíhání na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. 

„Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na osm let. V případě mladistvého se jedná o trest v poloviční výši,“ klasifikovala mluvčí policistů na Vysočině.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR (redakčně upraveno)

Štítky loupež, krádež, benzinka, čerpací, stanice, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Sedm mužů vykrádalo benzinky na Vysočině. Šli po cigaretách, penězích i hřbitovních svíčkách | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.