Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ředitel jihlavské nemocnice Velev je ve vazbě. Rada kraje dnes bude řešit jeho případné odvolání

Rada Kraje Vysočina se dnes mimořádně sejde, aby řešila situaci v Nemocnici Jihlava. Jejího ředitele Lukáše Veleva ve středu 21. února poslal soud do vazby kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) řekl, že není možné, aby osoba vazebně stíhaná řídila nemocnici, předjímat kolektivní rozhodnutí rady kraje o odvolání ředitele ale nechtěl.

Návrh na vazbu a její potvrzení soudem jsou podle něho závažnými argumenty pro odvolání, i když je nutné myslet na presumpci neviny. „Asi není v tuto chvíli možné, aby osoba, na kterou byla uvalená vazba, řídila největší nemocnici v kraji," řekl Vítězslav Schrek.

Předpokládá, že prokazování a obhajoba může trvat dlouhou dobu, protože v kauze je stíháno víc lidí. „A my prostě musíme zajistit chod nemocnice včetně managementu tak, aby nemocnice plnila všechny své funkce a zároveň nepochybila v nějakých dalších věcech, co se týká všech správních a obchodních činností," řekl Schrek s tím, že jeeště včera o situaci v nemocnici informoval předsedy zastupitelských klubů koaličních stran.

Ředitel Malý byl již odvolán 

Lukáš Velev je stíhán spolu s dalšími devíti lidmi kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V kauze je obviněn například i bývalý generální ředitel ústecké Krajské zdravotní (KZ) Petr Malý, kterého představenstvo po jeho zadržení odvolalo z funkce. 

Státní zástupce navrhl uvalit vazbu na pět z deseti obviněných. Soud všem jeho návrhům vyhověl. Do vazební věznice poslal kromě Veleva i Malého a podnikatele Tomáše Buriana, Miroslava Hůserka a Jana Máru. Burian podle informací Deníku N organizovanou skupinu ovlivňující veřejné zakázky v krajských nemocnicích řídil.

Pondělní zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu trval podle mluvčí Nemocnice Jihlava Moniky Zachrlové přibližně od 6:00 do pozdních večerních hodin.

Lukáš Velev stojí v čele jihlavské nemocnice od roku 2010. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky kriminalita, nemocnice, ředitel, Lukáš Velev, Ústí nad Labem, Jihlava, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel jihlavské nemocnice Velev je ve vazbě. Rada kraje dnes bude řešit jeho případné odvolání | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.