Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Kriminalita na Vysočině rok od roku roste. Většinu trestných činů policie objasní

Kriminalita se na Vysočině loni oproti roku 2021 zvýšila téměř o dvacet procent. Policisté vyšetřovali 5 240 trestných činů, z toho 510 násilných. Vyšetřovaných vražd či pokusů o ně a jejich příprav je ale v meziročním srovnání méně.

Trestných činů bylo loni o 866 víc než v roce 2021. Nárůst kriminality na Vysočině je obdobný jako v celé České republice. Na nižší kriminalitě let 2021 i 2020 se projevila opatření zavedená kvůli pandemii covidu-19, která mířila i proti volnému pohybu osob.

„Pokud bychom se na vývoj kriminality roku 2022 podívali z dlouhodobějšího hlediska, tak ve srovnání s rokem 2019 došlo v našem kraji k jejímu poklesu. V roce 2019 jsme v Kraji Vysočina vyšetřovali celkem 5538 trestných činů," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Policisté řešili jednu dokonanou vraždu

Podle dřívějších informací vyšetřovala policie na Vysočině v roce 2021 šest vražd nebo pokusů o ni. Všechny objasnila. Loni se museli kriminalisté z Vysočiny zabývat jednou dokonanou vraždou, dvěma pokusy o vraždu a jednou vraždou ve stadiu přípravy.

Podle Dany Čírtkové jsou všechny čtyři zločiny objasněné. „Kromě toho je prověřován i jeden případ možné přípravy vraždy, kdy v tomto případě ještě nebylo prověřování prozatím ukončeno," řekla Dana Čírtková.

Vysočina mezi nejbezpečnějšími regiony

Objasněnost všech loňských trestných činů je asi šedesát procent. U násilných trestných činů se přiblížila osmdesáti procentům. Loupeží, kterých loni policisté na Vysočině vyšetřovali 29, se podařilo objasnit 27.

„K poměrně výraznému nárůstu nápadu kriminality došlo napříč celou naší republikou, takže Vysočina nebyla v tomto směru žádnou výjimkou. Loni došlo v našem kraji k poklesu objasněnosti o téměř šest procent, přesto se dosaženými výsledky loni Kraj Vysočina opětovně zařadil mezi nejbezpečnější regiony v rámci celé České republiky,“ sdělil náměstek ředitele policie na Vysočině Pavel Peňáz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kriminalita, 2022, Vysočina, vražda, loupež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalita na Vysočině rok od roku roste. Většinu trestných činů policie objasní | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.