Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Německa už nedojedou. Celníci na Vysočině zadrželi pět migrantů, jejich řidič je už obviněn z trestného činu

Cíle své cesty nedosáhlo šest cizinců, kteří ve středu večer projížděli dálnicí na Vysočině. Pět převážených Syřanů nemělo žádné doklady, byli tak zde nelegálně. Na problémy si zadělal i jejich řidič taktéž syrské národnosti.

K objevení migrantů došlo ve středu 3. srpna ve večerních hodinách na 111. kilometru dálnice D1 v rámci kontroly pracovníků celního úřadu. V osobním vozidle s německou registrační značkou se skrývalo celkem šest cizích státních příslušníků. „Cizinci nebyli schopni prokázat svoji totožnost a neměli u sebe žádné doklady, které by je opravňovaly k pobytu na území České republiky,“ říká policejní mluvčí Dana Čírtková.

Vozidlo tovární značky Daimler Chrysler Voyager řídil jednačtyřicetiletý státní příslušník Sýrie a ve vozidle kromě něj cestovalo dalších pět mužů. Policisté z odboru cizinecké policie všechny osoby zajistili a umístili je do policejních cel za účelem provedení dalších nezbytných identifikačních úkonů za účasti tlumočníka.

Potvrdilo se, že i zbylých oět osob – čtyři muži ve věku od 23 do 42 let a jeden nezletilý chlapec - mají též státní občanství Sýrie a všichni se snažili dostat se nelegálně do zemí Schengenského prostoru. Cílovou zemí se měla stát Spolková republika Německo. Se všemi cizinci policisté zahájili správní řízení.

„Provedli jsme také velmi důkladné šetření k osobě řidiče a zjistili, že se jedná o státního příslušníka Sýrie, který jako řidič osobního motorového vozidla přepravoval ve vozidle cizince bez cestovních dokladů a platných povolení k pobytu na území České republiky, čímž mohl pomoci cizím státním příslušníkům nedovoleně překročit státní hranici a po nedovoleném překročení státní hranice jim mohl umožnit přepravit se přes území České republiky,“ uvedl Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie.

Vzhledem k těmto skutečnostem policie tohoto muže zadržela jako osobu podezřelou z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a eskortovali ho do policejní cely k provedení dalších úkonů v trestním řízení. „Ve věci vedeme zkrácené přípravné řízení. Řidič vozidla byl po provedených procesních úkonech v trestním řízení, kdy jsme mu sdělili podezření ze spáchání výše uvedeného činu, se souhlasem státního zástupce, propuštěn na svobodu,“ dodala Čírtková.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky migranti, dálnice, D1, policie, Sýrie, Německo, Kraj Vysočina, Česko, Cizinecká policie, státní hranice, Daimler AG, Dálnice D1, Chrysler Voyager

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Německa už nedojedou. Celníci na Vysočině zadrželi pět migrantů, jejich řidič je už obviněn z trestného činu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.