Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pro dobrotu na žebrotu. Zdrogovaní mladíci napadli a oloupili muže, který jim dal peníze. Ukradli i auto

Tihle kluci rostou pro kriminál. To se dá tvrdit o dvou mladících ve věku 14 a 15 let, kteří se v červenci dopustili hned několika trestných činů. V Jihlavě napadli oloupili a muže, který jim předtím pomohl, v Třešti se zas vloupali do dvou objektů a odcizili automobil.

K loupeži v Jihlavě došlo v druhé polovině července kolem půl desáté večer. Ve Fritzově ulici mladíci oslovili procházejícího muže a požádali ho o drobné. Muž jim vyhověl a pokračoval v chůzi. „Mladíci ale místo odchodu šli za ním a následovaly další pokusy o kontakt a získání peněz. Netrvalo dlouho a mladíci přešli od slov k náhlému fyzickému napadení,“ popisuje policejní mluvčí Jana Kroutilová

Když byl muž sražen na zem, přišel o peněženku, ze které si mladíci vzali finanční hotovost, a poté utekli. Napadený muž utrpěl zranění, které si vyžádalo ošetření. Škoda mu vznikla také na poškozených věcech.

Krátce po začátku pátrání se zjistilo, že povedená dvojka má na svědomí další nekalou činnost. V Třešti se totiž vloupali do dvou objektů - jednalo se o neobydlený dům a prodejní stánek. Použití násilí jim ani tady nebylo cizí, v jednom případě se dovnitř dostali po vykopnutí dveří a ve druhém použili při vloupání mačetu, kterou předtím odcizili.

Celostátně hledaný a pod vlivem drog

V dalším třešťském objektu, kam mladíci vnikli ve večerních hodinách, se zmocnili vozidla, se kterým odjeli. Vozu si ve městě všimli policisté a chtěli ho zastavit, řidič ale na pokyny nereagoval a snažil se ujet. Jeden z mladíků se po zastavení auta dal na útěk. „Oba mladíky policisté dopadli, nebylo jim ještě ani osmnáct let. Mladistvý chlapec byl obviněn ze spáchání tří trestných činů, jeho nezletilý spolupachatel se dopustil činů jinak trestných,“ informuje Kroutilová.

Nejenže patnáctiletý mladík ještě nevlastní řidičské oprávnění, navíc měl pozitivní test na drog, a dále po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání, protože utekl ze zařízení pro mládež, kde má být umístěn. Celostátní pátrání bylo vyhlášeno i po jeho čtrnáctiletém kumpánovi. 

Kriminalisté zahájili trestní stíhání staršího z mladíků. „Mladistvý byl na základě shromážděných důkazů obviněn ze spáchání tří provinění, a to loupeže, neoprávněného užívání cizí věci a krádeže,“ řekl Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let.

Oba podezřelí mladíci byli po provedení nezbytných úkonů umístěni do příslušných zařízení pro mládež. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj Policie ČR

Štítky Jihlava, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro dobrotu na žebrotu. Zdrogovaní mladíci napadli a oloupili muže, který jim dal peníze. Ukradli i auto | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.