Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nákup sypačů za desítky milionů na Vysočině směřuje k soudu

Případ náměstka hejtmana Vysočiny Libora Joukla (ČSSD) a ředitele krajských silničářů Jana Míky, obviněných z předraženého nákupu sypačů, půjde před soud. Krajský soud v Brně vyhověl stížnosti žalobce a zrušil usnesení Okresního soudu v Jihlavě, který jejich trestní stíhání zastavil. ČTK to sdělil okresní státní zástupce Kamil Špelda. Policie Joukla i Míku viní z předraženého nákupu sypačů pro silničáře.

Oběma mužům, kteří vinu odmítají, hrozí dva roky až osm let vězení.

Okresní soud má nařídit hlavní líčení. „Z odůvodnění usnesení je zřejmé, že soud má nařídit hlavní líčení, provést jednotlivé důkazy a teprve poté je hodnotit a vyvodit z nich příslušné závěry,“ uvedl Špelda. Jen tak bude podle odvolacího orgánu zaručeno právo stran řízení, zejména státního zástupce, vyjádřit se k provedeným důkazům, položit otázky svědkům, znalci či navrhovat důkazy.

Nákup 28 sypačů Iveco z roku 2009 pro krajskou správu a údržbu silnic na Vysočině vyšetřoval Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Podle jeho závěrů byla zakázka předražena o 33 milionů korun. Tato škoda byla podle žalobce stanovena jako rozdíl mezi cenou podle uzavřené kupní smlouvy a cenou obvyklou za jednotlivé části dodávky.

ČTĚTE TAKÉ: Žalobce si stěžuje na zastavení stíhání náměstka hejtmana Libora Joukla 

Stíhání Joukla a Míky zastavil soudce Zdeněk Chalupa letos v březnu, žalobce podal stížnost koncem května. „Ačkoliv jsem byl se svou stížností úspěšný, nehodnotím současnou situaci nijak kladně. Po roce a půl od podání obžaloby, která byla podána 26. března 2015, fakticky nedošlo ve věci k posunu a nadále je třeba vyčkávat nařízení hlavního líčení,“ uvedl Špelda.

Joukl i Míka vinu od začátku odmítali. Výběrové řízení na nákup sypačů bylo podle náměstka už dříve prověřeno, mimo jiné i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, aniž by bylo shledáno porušení zákona. „Podle mých právníků krajský soud v podstatě řekl, že okresní soud věcně rozhodl správně, ale procesně je nutné uskutečnit veřejné hlavní líčení.  Předpokládám, že to dopadne úplně stejně,“ řekl Joukl ČTK. Míku se ČTK nepodařilo zastihnout. Už dříve však uvedl, že také kontrolní výbor Kraje Vysočina konstatoval, že zakázka byla v mezích zákona.

Autoři | Foto www.kr-vysocina.cz

Štítky Kraj Vysočina, Jan Míka, hlavní líčení, ČSSD, Okresní soud v Jihlavě, Krajský soud v Brně, Iveco, Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákup sypačů za desítky milionů na Vysočině směřuje k soudu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.