Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Tragická nehoda v Třešti v roce 2012: Podle soudu má vinu řidič autobusu i výpravčí

Okresní soud v Jihlavě potvrdil podmíněné tříleté tresty pro výpravčí a řidiče autobusu. Podle něj měli podíl na tragické nehodě autobusu a drezíny na železničním přejezdu v Třešti v roce 2012. Při nehodě jedna žena zemřela, 19 lidí bylo zraněno. Rozsudek není pravomocný. Obhájce výpravčí se na místě odvolal, právní zástupce řidiče autobusu si nechal čas na rozmyšlenou.

Čtyřiapadesátiletý Bohumír Palas i pětačtyřicetiletá výpravčí Olga Němcová byli obžalování z ohrožení z nedbalosti. Tragická nehoda, při níž zemřela třiatřicetiletá žena a dalších 19 lidí bylo zraněno, se stala 25. května 2012. Na přejezdu se střetl linkový autobus s drážní soupravou. V autobuse jelo 34 lidí, převážně studentů. Většina cestujících byla zraněna lehce, u dvou ze zraněných přesáhla doba léčení měsíc.

Oba obžalovaní odešli od soudu také se zákazem činnosti. Palas nesmí tři roky řídit motorová vozidla, Němcová nesmí stejnou dobu pracovat jako výpravčí. Jihlavský okresní soud už v případu rozhodl v září 2014. Odvolací soud však rozsudek zrušil s požadavkem nového posudku.

Podle závěrů soudu Němcová nezapnula signalizační zařízení, řidič měl podle soudu reagovat alespoň na zvuk přijíždějící soupravy. Němcová u soudu pouze uvedla, že se necítí vinna. Podle soudu však bylo prokázáno, že sjednala provoz drážní soupravy v rozporu s předpisy, nespustila signalizační a zabezpečovací zařízení a neinformovala strojvedoucího soupravy. „Pokud by se tak stalo, musela by souprava po celou dobu používat houkačku a mohla by jet maximální rychlostí deset kilometrů v hodině,“ řekl předseda soudu Vladimír Sova. Podle znaleckého posudky však souprava jela rychlostí kolem 30 kilometrů v hodině. O vině výpravčí není podle Sovy pochyb.

Řidič Palas se hájil tím, že měl nedostatečný výhled kvůli keřům u trati a drobné železniční stavbě poblíž přejezdu. „Při nefungujícím zabezpečovacím a signalizačním zařízení je přejezd ruskou ruletou,“ řekl Palas. Podle jeho obhájce Zbyňka Krchňavého neměl řidič šanci střetu zabránit, ani kdyby u přejezdu zastavil. Soud však trval na tom, že pokud by řidič zastavil, ke srážce by nedošlo.

Autoři

Štítky řidič autobusu, Třešť, Okresní soud v Jihlavě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragická nehoda v Třešti v roce 2012: Podle soudu má vinu řidič autobusu i výpravčí | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.