Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zbraňová amnestie: Trhavinu a rozbušky ponechal muž v autě před policejní stanicí

Šestiměsíční zbraňová amnestie skončila posledního července a někteří lidé na Vysočině toho na poslední chvíli k odevzdání střeliva ještě využili. A nebylo nouze o dramatické chvíle, například v Náměšti nad Oslavou přivezl jeden občan trhavinu s rozbuškou, které ponechal v tašce v autě před policejní stanicí.

V pátek 30. července kolem půl dvanácté dopoledne přivezl muž na obvodní oddělení v Náměšti nad Oslavou zhruba průmyslovou trhavinu a rozbušky. Tento materiál ponechal v tašce ve svém osobním vozidle před obvodním oddělením. 

Policisté proto místo a nejbližší okolí zajistili proti vstupu nepovolaných osob a k převzetí munice a její následné likvidaci přivolali policejního pyrotechnika. Pyrotechnik trhavinu o hmotnosti jednoho kilogramu a osm rozbušek převzal a za asistence policistů na bezpečném místě mezi Náměští nad Oslavou a Kralicemi nad Oslavou zlikvidoval. Celá událost se obešla bez zranění osob.

Lidé v Kraji Vysočina v rámci letošní amnestie odevzdali celkem 175 zbraní a 8 131 kusů nejrůznějšího střeliva. Mezi odevzdanými zbraněmi se nejčastěji objevovaly zbraně kategorie B,  tedy pistole a opakovací pušky a kulovnice, kterých občané odevzdali celkem 100. Dalších 70 odevzdaných zbraní patřilo do kategorie C nebo C-I a jedna zbraň byla z kategorie A.

Zbraňová amnestie v praxi znamenala, že každá osoba, která přechovávala bez povolení zbraň kategorie A, A-I, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní, mohla tyto zbraně dobrovolně odevzdat do 31. července letošního roku na kterýkoliv útvar policie bez trestního postihu za nedovolené ozbrojování. Policisté přitom od osoby, která zbraň nebo střelivo odevzdala, nepožadovali podání vysvětlení o způsobu jejich nabytí. Výjimkou byly případy, kdy byla odevzdána munice, výbušnina nebo výbušný předmět. V tomto případě se policista, který zbraň přebíral, dotazoval na způsob nabytí. Ale i v tomto případě platil zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky zbraňová amnestie, Náměšť nad Oslavou, trhavina, amnestie, zbraň, Kraj Vysočina, Kralice nad Oslavou, policejní stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbraňová amnestie: Trhavinu a rozbušky ponechal muž v autě před policejní stanicí | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.