Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Skupinka osmi opilých mladistvých nebo motající se chlapec na silnici. Množí se případy alkoholu u mladších 18 let

Problematika požívání alkoholu osobami mladších osmnácti let je stále aktuální a krajští policisté celoročně řeší případy dětí a mladistvých pod vlivem alkoholu. O tom, že s blížícím se létem bude podobných problémů přibývat, svědčí dva příklady z poslední doby.

Zejména v letních měsících mládež tráví mladiství více času venku a účastní se různých setkání, při kterých se jim snadněji může dostat do ruky lahev alkoholu. Mohou tak například podlehnout kolektivní náladě nebo touze se seznámit s něčím novým a zakázaným.

Policisté například šetří v současné době případ, ke kterému došlo na Třebíčsku. Hned osm mladých lidí se minulý pátek večer zapojilo do popíjení alkoholu. Při kontrole bylo zjištěno, že jsou ve věku kolem patnácti let. Jednalo se o čtyři dívky a čtyři chlapce a provedené dechové zkoušky na požití alkoholu byly u všech pozitivní. U dvou z nich, dívky a chlapce, hodnoty dokonce překročily dvě promile alkoholu. U čtyř se hodnota alkoholu pohybovala kolem jednoho promile a dva mladiství měli necelé půl promile alkoholu v dechu.

„O situaci byli informováni zákonní zástupci dětí a podnapilé dívky a chlapce si převzali do péče jejich blízcí,“ okomentovala další dění poicejní mluvčí Dana Čírtková. Policisté provedli šetření a zjišťují, jak se osoby mladší osmnácti let k alkoholu dostaly. Případ v současné době šetří pro podezření ze spáchání přestupkového jednání. Informovali také odbor sociálně právní ochrany dětí.

Svůj život a zdraví ohrožoval i opilý šestnáctiletý mladík, který se tuto středu večer nebezpečně pohyboval na silnici. Nebyl schopen udržet přímý směr chůze a kličkoval ze strany na stranu. Přivolaní policisté na místě zjistili, že se jedná o teprve šestnáctiletého chlapce, u kterého při dechové zkoušce naměřili hodnotu 2,31 promile alkoholu. I zde opilého mladíka si převzali jeho rodiče.

Policisté by chtěli v souvislosti s nadcházejícími prázdninami opět apelovat na rodiče, aby věnovali dětem patřičnou pozornost. „Je nutné, aby měli přehled o aktivitách, kterými se jejich dítě ve svém volném čase zabývá. Rodiče by měli vždy vědět, jakým způsobem, s kým a kde jejich dítě tráví volný čas. Dospívající mládež je mnohdy bez dohledu dospělé osoby se svými vrstevníky a může se stát, že budou chtít vyzkoušet něco, o čem vědí, že je to zakázané,“ upozorňuje Čírtková. Mezi tyto situace patří experimentování s alkoholem, které je ještě posíleno zvláště ve skupině vrstevníků, kteří se mezi sebou vzájemně "hecují".

Prodej a podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let zákon striktně zakazuje. Osoby, které alkohol mladistvým nebo dětem zprostředkují, se dopouštějí protiprávního jednání, a to buď v rovině přestupkového jednání, nebo trestného činu.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík | Zdroj Policie ČR

Štítky alkohol, okres Třebíč, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skupinka osmi opilých mladistvých nebo motající se chlapec na silnici. Množí se případy alkoholu u mladších 18 let | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.