Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strojvedoucí musel kvůli nezodpovědnému řidiči použít rychlobrzdu. Policie hledá cestující

Neštěstím mohla skončit jízda osobního vlaku č. 4843, který jel z Třebíče na Vladislav ve čtvrtek 1. dubna v 15:44. Jeho strojvedoucí musel u obce Vladislav použít rychlobrzdu, a to kvůli překážce na kolejišti.

Tou byla jízdní souprava, jejíž řidič nerespektoval výstražné zařízení na železničním přejezdu. „Prověřováním události policisté zjistili, že zatím nezjištěný řidič nákladní jízdní soupravy složené z tahače Mercedes Benz a návěsu s polskou registrační značkou projížděl ve čtvrtek 1. dubna kolem 15:50 hodin po silnici I/23 a jel ve směru od Třebíče na Vladislav. Řidič jízdní soupravy se nechoval ohleduplně a najel na chráněný železniční přejezd v době, kdy byla dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu, přerušovaným zvukem houkačky přejezdového zabezpečovacího zařízení a sklápěly se závory,“ popsala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Řidič zařadil zpátečku 

Souprava zůstala stát na železničním přejezdu. V důsledku toho strojvedoucí osobního vlaku, který jel po železniční trati ve směru od Třebíče na Náměšť nad Oslavou, musel použít rychlobrzdu, aby zamezil hrozícímu střetu s jízdní soupravou.

Řidič nákladního vozidla ale stačil zařadit zpátečku a vycouval z přejezdu, kdy následně vlaková souprava projela železničním přejezdem a zastavila na rychlobrzdu zhruba 100 metrů za přejezdem. Ve vlaku v době události cestovalo asi patnáct cestujících, výpravčí a strojvedoucí. Ke střetu vlaku s nákladní jízdní soupravou nedošlo a nevznikla žádná hmotná škoda, ani škoda na zdraví. Řidič jízdní soupravy z místa odjel.

Pátrání po řidiči bylo neúspěšné 

Policisté se o celé události dozvěděli zhruba dvacet minut po šestnácté hodině, kdy přijali oznámení na linku 158, které učinil výpravčí. „Okamžitě jsme předali informace k popisu jízdní soupravy nejbližším policejním hlídkám a přijali jsme opatření k pátrání po vozidle, do kterého se zapojily také hlídky z dálničního oddělení a kolegové ze sousedního jihomoravského kraje. Pátrání po řidiči jízdní soupravy bylo ale neúspěšné,“ dodává Čírtková.

Policisté mají k dispozici registrační značku vozidla, a proto ztotožnění řidiče bude probíhat cestou mezinárodní policejní spolupráce. Zatím nezjištěný řidič je podezřelý ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny může hrozit řidiči kamionu trest odnětí svobody v trvání až pěti let.

„Kriminalisté se obracejí na cestující, kteří ve vlaku cestovali, nechť se přihlásí na lince tísňového volání 158, na telefonním čísle 725 949 059 nebo cestou e-mailu: karel.vejmelka@pcr.cz,“ vyzývá mluvčí Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vlak, strojvedoucí, signalizace, překážka, řidič, svědek, cestující, policie, Třebíč, železniční přejezd, Mercedes-Benz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strojvedoucí musel kvůli nezodpovědnému řidiči použít rychlobrzdu. Policie hledá cestující | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.