Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cizinec pozitivní na covid kradl v jihlavském supermarketu a napadl ostrahu. Teď je ve vazbě

Jihlavští kriminalisté zahájili v sobotu 27. března trestní stíhání muže – cizího státního příslušníka, který je pozitivní na koronavirus. Dvaadvacetiletého cizince obvinili z trestných činů pokusu těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Cizinec je stíhán vazebně. Okresní soud v Jihlavě rozhodoval dnes v rámci vazebního zasedání a uvalil na muže vazbu.

Celý případ začal pro policisty v pátek 26. března ve večerních hodinách. „Kolem devatenácté hodiny se cizinec pohyboval v obchodním centru na ulici Romana Havelky v Jihlavě, kde odcizil tři láhve piva. V prostoru za pokladními zónami byl zadržen pracovníkem ostrahy, kterého po výzvě ke kontrole nákupu následoval do místnosti pracovníků bezpečnostní agentury. Cizinec byl zpočátku klidný, ale poté pracovníka agentury z ničeho nic chytil pod krkem a udeřil do tváře,“ sdělila k případu Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Agresivitu stupňoval a vzal do ruky láhev piva, kterou udeřil pracovníka bezpečnostní agentury do temene hlavy a do zad. Láhev s pivem se poté rozbila. Pracovník bezpečnostní agentury se snažil před útočníkem zpacifikovat, ale on se ještě pokusil rozbitou lahví muže zranit, což se mu naštěstí nepodařilo, protože na místo přišel další pracovník bezpečnostní agentury. Společně cizince zpacifikovali a vyčkali na příjezd policejní hlídky.

„Po útoku cizince utrpěl pracovník bezpečnostní agentury vážné zranění, které si vyžádalo ošetření ve zdravotnickém zařízení. Cizince podezřelého z krádeže a napadení pracovníka bezpečnostní agentury policisté zadrželi. Vzhledem k tomu, že byl cizinec v podnapilém stavu, policisté ho eskortovali na protialkoholní záchytnou stanici,“ dodává mluvčí Čírtková.

Dalším šetřením, zejména u jeho zaměstnavatele, policisté zjistili, že cizinec měl v pátek 26. března pozitivní test na covid-19 a z tohoto důvodu měl nařízenou izolaci. On se ale pohyboval po Jihlavě. Prokazatelně tedy věděl, že je nakažený koronavirem, přesto svým jednáním ohrožoval další lidi, s nimiž přišel do kontaktu, a to včetně zasahujících policistů.

„Cizinec žádným způsobem neupozornil osoby, se kterými přišel do styku, tedy zejména policisty provádějící jeho převoz na protialkoholní záchytnou stanici, personál protialkoholní záchytné stanice a následně ani policisty provádějící jeho zadržení. Vyšetřovatel zahájil jeho trestní stíhání a obvinil ze dvou trestných činů – těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci,“ dodává mluvčí policistů.

Chybět bude osm policistů 

Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět k vypracování návrhu na vazební stíhání obviněného cizince. Státní zástupce podnětu vyhověl a podal k okresnímu soudu návrh na uvalení vazby. Soudce okresního soudu poslal cizince do vazby.

„Cizinec svým neodpovědným jednáním a chováním bezprostředně ohrozil službu konající policisty. V tomto konkrétním případě musela být všem policistům, kteří byli se zadrženým mužem v kontaktu, nařízena karanténa a osm policistů nám tedy nyní bude chybět ve výkonu služby. Policisté při výjezdu na místo činu nebo k řešení jiné mimořádné události nikdy dopředu nevědí, jestli proti nim nestojí osoba pozitivní na COVID-19, proto musí důsledně dbát na používání ochranných pomůcek,“ uvedl Aleš Indra, ředitel územního odboru Jihlava.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky krádež, zloděj, supermarket, covid, pozitivní, vazba, policie, napadení, alkohol, COVID-19, Jihlava, okresní soud, pivo, Roman Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizinec pozitivní na covid kradl v jihlavském supermarketu a napadl ostrahu. Teď je ve vazbě | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.