Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vážné komplikace při domácím porodu na Jihlavsku: Novorozenec má mizivou šanci na přežití

, aktualizováno 26. března 2021, 19:29

Radostné očekávání vystřídal strach o život novorozence. Během domácího porodu ženy z Jihlavska došlo k nečekaným, ale hlavně vážným komplikacím. Matka i dítě byly převezeny na nemocnice, prognózy však nejsou vůbec příznivé.

Velmi smutný případ se odehrál na Jihlavsku. Při domácím porodu tam nenadále nastaly velmi vážné komplikace, kvůli kterým se novorozenec neobejde bez pomoci přístrojů. S informací přišel server tn.cz.

Ženu i dítě po porodu odvezli do jihlavské nemocnice. „Dítě jsme museli transportovat na vyšší pracoviště do Brna," uvedla Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice. Šance na jeho přežití je ale bohužel podle odborníků mizivá.

Žena z Jihlavska, která se rozhodla rodit doma, byla dle dostupných informací prvorodičkou. Při domácím porodu jí měly asistovaly dvě duly - vyškolené společnice, které mají nastávající matce poskytovat psychickou a fyzickou oporu, avšak postrádají odpovídající zdravotnické vzdělání.

Kriminalisté budou prověřovat hlavně to, zda za komplikace při domácím porodu někdo může a jestli jim nešlo předejít. Podle některých lékařů domácí porody kvůli absenci zdravotnického personálu a nemocničních přístrojů mohou ohrozit rodičku i dítě.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj tn.cz

Štítky domácí porod, okres Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Dvořák

Porod doma neměl být nikdy povolen. To by mohl také provést doma doktor třeba operaci slepého střeva. I když v nouzi ohrožení života se to ve světě několikrát už také udělalo.

Pondělí, 5. dubna 2021, 15:50Odpovědět

Katarina Hronova

Ty duly, to nějaká sekta? Já myslela, že mají nějaké zdravotnické vzdělání. Počítač by si asi od instalatéra opravit nenechali, ale asistenci u porodu svěří laikovi a ještě asi mírně fanatickému?

Pondělí, 29. března 2021, 12:26Odpovědět

Alena Koubová

Mamina by měla být souzena za neúmyslné zabití. Jak někdo může být tak hloupý, že rodí doma? Nebo hloupý, sobecký a pohodlný k tomu? Koho zabilo pár dní v porodnici?

Sobota, 27. března 2021, 12:24Odpovědět

Jana Polenovská

Je zvláštní, že média informují jen a pouze o komplikacích nebo úmrtích, které se stanou při domácích porodech. Jako by se nikdy nestalo, že dítě nebo rodička zemřou při porodu v nemocnici za dozoru těch všemocných lékařů.

Sobota, 27. března 2021, 10:29Odpovědět

Pavluš Pavlušová

Až tak brutálně pan Konečný nepíše, když si člověk uvědomí tu hroznou nezodpovědnost těchto "maminek", tak ho to nenechá klidným. Vědomě riskují život nebo celoživotní postižení i JINÉHO člověka !!! Takové uvažování snad může mít jen nátura vraha (sorry). Riskujte si jen za sebe, příležitostí je dost.

Sobota, 27. března 2021, 09:42Odpovědět

Stanislav Konečný

Vážený pane Járosi. Poněkud brutálně řečeno, ale v zásadě nelze než souhlasit. Jen bych Vás pro příště prosil, byste si nejdříve trochu "zopáknul" českou mluvnici - "porody byli", "generace bojovali" - shoda podnětu s přísudkem se bere, tuším, v páté obecné; "na vysoké úrovňi", za tečkou i čárkou se dělá mezera - říká se tomu interpukce...

Sobota, 27. března 2021, 09:02Odpovědět

Stanislav Konečný

Vážený pane Járosi. Poněkud brutálně řečeno, ale v zásadě nelze než souhlasit.

Sobota, 27. března 2021, 08:58Odpovědět

Josef Járos

Další blbka co se nechá přesvědčit od další blbky ,rodit děti jako kočka koťata ve stodole.Domácí porody byli kdysi jen pro to,že lidé neměli na doktora.Vysoká úmrtnost byla průvodním jevem.Generace lékařů bojovali za porodní péči a když ej už na vysoké úrovňi pár blbek to hodlá změnit je pro tupou hlavu.Až tato blbka bude mít postižené dítě, bude od státu chtít sociální pomoc a bude se ohánět mám postižené dítě, ale postižená je ona na hlavu.Dnešní ženy už nejsou pro takové zátěže fyzicky zdatné. A hlavně pokud je zle, je po ruce odborná péče lékařů.Tím je vyloučen možný problém s porodem.

Sobota, 27. března 2021, 06:36Odpovědět

Petra Faltysová

Je to smutné :-( Vzpomínám, v jakých podmínkách museli rodit naše mámy v porodnicích, nikdo se jich na nic neptal, nesměli ani pípnout. Dnes si může žena domluvit téměř cokoliv, má právo odmítnout, rozhodovat, co chce a co nechce. Oproti minulosti máme dnes luxusní podmínky v porodnicích a jsem za ně obrovsky vděčná. Škoda, že i přesto musí ženy riskovat. Snad vše dobře dopadne.

Pátek, 26. března 2021, 23:52Odpovědět

Andrea Kubelková

Ty blaho, já mám pět dětí a v životě by mě nenapadlo rodit doma. A u mého čtvrtého porodu by to bylo a život můj i dcery. Jsem ráda že máme zdravotnictví jaké máme.❤️

Pátek, 26. března 2021, 22:02Odpovědět

Jitka Tvrdá

Dost by mně zajímalo, kdo normální se svěří při porodu do péče dule? Nezdravotnická kamarádka jako podpora by se jistě dala sehnat i zadarmo... další věc k zamyšlení je sebevědomí těchto dul. Nemají ani tucha, jaké komplikace můžou v různých fázích porodu nastat, jinak by se vůbec neodvážily tenhle hazard se životem provozovat. Tím se točíme v kruhu a neznalost neomlouvá. Strašný. Politování hodná situace.

Pátek, 26. března 2021, 21:56Odpovědět

Jana Janatová

Kdo je nutí rodit doma ? Nežijeme ve středověku ! Máme plně vybavené porodnice !jestli dítě nepřežije bude to jen a jen její vína !

Pátek, 26. března 2021, 21:30Odpovědět

Pavluš Pavlušová

Je to tragédie. Kdy se domácí rodičky poučí? Tito "aktéři" jistě předem nastudovali spoustu teorií, "zvážili" všechna rizika, ano, i "rychlý" eventuelní přesun do porodnice. ..... :(

Pátek, 26. března 2021, 21:06Odpovědět

Vážné komplikace při domácím porodu na Jihlavsku: Novorozenec má mizivou šanci na přežití | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.