Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pátrání po osobách loni ubylo. Zabitý muž nalezený v mělkém hrobu však ztotožněn stále nebyl

Loni policisté Kraje Vysočina vyhlásili celkem 754 pátrání po osobách, což je o 137 méně ve srovnání s rokem 2019. Často utíkají děti z výchovných ústavních zařízení, ty ale mnohdy bývají nalezeny ještě před zařazením do databáze. Naopak nejdelší pátrání už trvají víc než patnáct let.

Z loňského počtu 754 vyhlášených pátrání se jich 330 týkalo dětí s nařízenou ústavní výchovou, v 81 případech se jednalo o pohřešovanou osobu a na 118 osob byl vydán soudem příkaz k zatčení nebo příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Vypátrat se policistům povedlo 615 osob. V současné době pátrají policisté v Kraji Vysočina po 174 osobách.

V této statistice nejsou zahrnuty případy, kdy je osoba policií vypátrána ještě před zavedením záznamu do pátrací databáze. Zejména u pohřešovaných osob a dětí s nařízenou ústavní výchovou se odhadem jedná o 200 osob. 

Po některých osobách policisté z Vysočiny naopak pátrají dlouhodobě. Mezi osoby, které jsou v pátrání nejdéle, patří Pavel Vorlický, po kterém bylo pátrání vyhlášeno v dubnu roku 2005. Na tuto osobu  soud vydal příkaz k dodání do výkonu trestu pro rozsáhlou hospodářskou trestnou činnost. Od ledna 2007 se prozatím neúspěšně pátrá po pohřešované Marii Pajerové z Lipničky nad Sázavou. Tato žena byla naposledy viděna 11. ledna 2007 ve Světlé nad Sázavou. Od června 2009  zatím marně pátráme  po Petru Neumannovi z Vladislavi na Třebíčsku, který byl naposledy viděn v místě bydliště dne 22. června 2009.

Od loňského roku kriminalisté pátrají také po totožnosti muže (z titulní fotky u článku), jehož tělo bylo nalezeno 15. října 2019 na Havlíčkobrodsku. Oznámení o nálezu těla jsme tehdy přijali od muže, který se v oblasti pohyboval s detektorem kovů a objevil v lesním remízku nedaleko obce Habry, v katastrální území Frýdnava, v místech zvaných Rybníček mělký hrob, ve kterém bylo tělo muže uloženo. Z výsledků provedené soudní pitvy policisté zjistili, že muž zemřel násilnou smrtí, na které se podílela další osoba.

Nalezený muž byl oblečený do modrého trička s krátkým rukávem a na vnitřní straně byl štítek s nápisem „BASIC LINE“; „CASUAL WEAR“. K bližšímu popisu muže lze uvést, že se jedná o osobu ve stáří 34 – 45 let (pravděpodobněji ale 35 – 40 let). Muž byl vysoký 181 - 185 centimetrů, měl černohnědé vlasy v délce 30 centimetrů a měl kratší vousy v oblasti brady a na lících. Doba úmrtí byla stanovena na 15 let a méně od nálezu těla.

Podle entomologického materiálu bylo možné stanovit pouze minimální dobu zakopání těla na čtyři až šest let.  Muž měl velmi dobře udržovaný a nákladně ošetřovaný chrup. Faciální rekonstrukcí obličeje se podařilo vytvořit jeho přibližnou podobu, ale je zapotřebí vzít v úvahu, že jednotlivé detaily, barva očí, vlasů a pokožky se mohou od skutečné podoby jedince lišit. To platí zejména pro šířku a profil nosu, který nemohl rekonstruován s větší přesností z důvodu odlomených kostěných struktur nosu.

Většina osob, po kterých policie pátrá, je zveřejněna na veřejně přístupné síti internet. Záznamy k osobám lze nalézt na webových stránkách www.policie.cz v záložce „databáze - pátrání po osobách - vyhledávání“. Na těchto stránkách lze podle jednoduchého vyhledavače vyhledat konkrétní osobu. Poznatky k osobám v pátrání lze také zcela anonymně zasílat přímo na kriminální službu a vyšetřování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na adresu: krpj.patrani@pcr.cz

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kraj Vysočina, databáze, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pátrání po osobách loni ubylo. Zabitý muž nalezený v mělkém hrobu však ztotožněn stále nebyl | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.