Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Naletěla internetovému podvodníkovi. Žena z Vysočiny poslala domnělému americkému vojákovi skoro dva miliony

Kolik lidí se ještě nachytá, než se přestane důvěřovat pochybným profilům, které z nich podvodně lákají peníze? Další takový případ se odehrál na Vysočině, kde žena středního věku naposílala domnělému americkému vojákovi celkem dva miliony korun.

Policisté opětovně varují před seznamováním se na internetu. Ve virtuálním prostředí na nejrůznějších sociálních sítích nebo internetových seznamkách se občas pohybují podvodníci, jejichž jediným cílem je podvodným způsobem vylákat peníze od důvěřivých lidí. Pod neexistující identitou a s vymyšlenými příběhy pak útočí na city a konta svých obětí. 

Další takovou neopatrnou a důvěřivou z poslední doby je žena středního věku z Vysočiny. Ta postupně zaslala údajnému americkému vojákovi finanční částku blížící se dvěma milionům korun. S tímto mužem komunikovala přes skype. Aby mu mohla v jeho údajně tíživé situaci pomoci a mohla mu posílat postupně požadované peníze, které po ní pod různými záminkami lákal, tak se dokonce zadlužila.

 „I když opakovaně varujeme před tímto způsobem komunikace, lidé jsou stále nepoučitelní. Prověřování těchto podvodných jednání není nijak snadné. K majitelům zahraničních účtu, kde vylákané peníze většinou končí, se velice obtížně dostáváme, takže pachatelé zůstávají v podstatě nepostižitelní. Jsem přesvědčený o tom, že se o všech případech ani nedozvíme. Někteří podvedení lidé se za to, že někomu takto naletěli, stydí a případ nám možná vůbec neoznámí,“ říká Pavel Peňáz, náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Policie tak důrazně připomíná, že pokud jsou virtuální přátelství na sociálních sítích nebo online seznamkách zatěžována finančními požadavky, peníze nikomu za žádných okolností neposílejte a najděte si raději jiné přátele, u kterých není problém ověřit, že jsou skuteční.

„Ušetříte si tím nejen velké osobní zklamání, ale také hodně peněz. Apelujeme tedy rovněž na rodinné příslušníky a známé osob bez partnera, ať s nimi tuto záležitost proberou s upozorněním nepodléhat citovým sdělením neznámých osob skrze sociální sítě, řádně si vše prověřit a chovat se obezřetně. Sociální sítě se vyznačují obrovskou anonymitou a je potřeba se v každém věku učit s informacemi pracovat,“ dodává Dana Čírtková, policejní mluvčí.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto elitedata.cz | Zdroj Policie ČR

Štítky internet, seznamování, podvod, Kraj Vysočina, peníze, sociální síť, policie, Skype

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naletěla internetovému podvodníkovi. Žena z Vysočiny poslala domnělému americkému vojákovi skoro dva miliony | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.