Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chovateli z Havlíčkobrodska hrozí pokuta za nelegální vývoz selat

Chovateli z Havlíčkobrodska hrozí pokuta až milion korun za nelegální vývoz 590 selat na Slovensko. Podle Státní veterinární správy (SVS) je na jaře vyvážel bez veterinárního osvědčení. Přepravu podle správy také uskutečnil jako neschválený dopravce. Za porušení podmínek dovozu už chovateli dala pokutu 200 euro (zhruba 5400 korun) slovenská Veterinární a potravinová správa, dnes sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

SVS na Vysočině podle mluvčího kontrolovala chov prasat na Havlíčkobrodsku na podnět slovenských dozorových orgánů. „Důvodem byl nelegální vývoz prasat z tohoto chovu, který slovenští veterináři zachytili," uvedl Petr Vorlíček.

Z výsledků kontroly veterinární správy vyplynulo to, že chovatel nakoupil v dubnu 670 selat vážících 20 až 25 kilogramů. Většinu obratem vyvezl na Slovensko, kde je prodal soukromým chovatelům. Do 6. května uskutečnil 12 vývozů. Podle inspektorů chovatel nedodržel nutné podmínky pro vyvážení selat do zahraničí. Čeká ho správní řízení, v němž mu hrozí pokuta do jednoho milionu korun za porušení veterinárního zákona.

Obchodování se Slovenskem jako se zemí s výskytem afrického moru prasat se musí uskutečňovat v přísném režimu, aby se nákaza nezavlekla na území České republiky, uvedl Vorlíček. Schválení přepravce proto předchází kurz o podmínkách dodržování pravidel biologické bezpečnosti.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Slovensko, chov, správa, Havlíčkobrodsko, Státní veterinární správa České republiky, okres Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovateli z Havlíčkobrodska hrozí pokuta za nelegální vývoz selat | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.