Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidič kamionu jel na kartu jiného muže. Za podvod mu hrozí až tři roky ve vězení

Hlídka Celního úřadu pro Kraj Vysočina zastavila a kontrolovala v areálu Celního úřadu ve Stříteži řidiče kamionu s rumunskou poznávací značkou. A zjistili, že jde o podvodníka. Muž totiž řídil kamion na kartu jiného řidiče. Kontrola proběhla v pondělí 27. ledna.

„Celníci při kontrole zjistili, že  řidič používá v tachografu kartu na jméno, které nesouhlasilo s totožností řidiče. Na místo proto přizvali policejní hlídku z Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov důkladně zkontrolovali doklady potřebné pro provoz a řízení vozidla a poté také doklady k přepravovanému nákladu. Nákladní vozidlo řídil devětačtyřicetiletý cizinec a ve vozidle cestoval sám,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Kontrolou dokladů  policisté zjistili, že řidič užil  k jízdě s nákladní soupravou kartu jiného řidiče a tato karta řidiče byla v době kontroly vložena do digitálního tachografu.

„Svým jednáním se dopustil protiprávního jednání, neboť řidič smí být držitelem pouze jedné platné karty řidiče a je oprávněn používat pouze vlastní osobní kartu řidiče. Cizinec naplnil skutkovou podstatu přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Skutku se dopustil tím, že neoprávněně vložil data do počítačového systému nebo na nosič informací nebo učinil jiný zásah do programového nebo technického vybavení počítače nebo jiného technického zařízení pro zpracování dat, neboť došlo k uložení údajů o jízdě na kartu jiného řidiče,“ doplnila Čírtková.

Kauce 100 tisíc pro dopravce 

Ve věci policisté vedou zkrácené přípravné řízení a muži sdělili podezření z daného přečinu. Policisté zajistili předmětnou kartu do tachografu pro účely trestního řízení. Ve věci zahájili úkony trestního řízení a ještě tentýž den si cizinec převzal podezření ze spáchání tohoto přečinu. Cizinci hrozí trest odnětí svobody v trvání až tří let, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty. Policisté navíc využili svého oprávnění a uložili dopravci kauci ve výši 100 tisíc korun. Kauce byla řádně uhrazena.

„Dopravní policisté se s obdobnými případy setkávají v našem kraji v poslední době pouze v ojedinělých případech, přesto se tyto případy i přes přísné sankce stále objevují. Řidiči jízdou na cizí kartu chtějí obejít povinnost dodržovat zákonem stanovené bezpečnostní přestávky. Jedná se jednoznačně o riskování, kdy unavení řidiči ohrožují nejen sebe, ale především účastníky silničního provozu, proto nelze ze strany policie takové jednání tolerovat,“ doplňuje závěrem mluvčí policistů.

Ohodnoť článek

Foto Dominik Svoboda

Štítky kamion, karta, tachograf, podvod, kontrola, policie, Kraj Vysočina, Střítež, Velký Beranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidič kamionu jel na kartu jiného muže. Za podvod mu hrozí až tři roky ve vězení | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.